KSH: júliusban 448 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 03. 11:57

Júliusban az export 4,8 százalékkal, az import 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit euróban számolva, a 448 millió euró exporttöbblet 68 millióval több a tavaly júliusinál – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A KSH előzetes jelentése még 4,4 százalékos júliusi exportnövekedésről szólt, az import növekedési üteme nem változott. A kivitel volumene 7,4, a behozatalé 6,4 százalékkal nőtt júliusban.

kulker-2013jul

Az év első hét hónapjában az export 1,5, az import 1,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a 3,954 milliárd euró kereskedelmi aktívum szerény 54 millióval elmaradt az egy évvel korábbitól. Volumenben az export 2,6, az import 3,7 százalékkal nőtt az előző év első hét hónapjával összevetve.

Az export forintban mért árszínvonala január-júliusban 0,7, az importé 1,6 százalékkal csökkent, a cserearány 0,9 százalékkal javult.

A kivitel és a behozatal mintegy felét adó gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene – azonos mértékben – 2,8 százalékkal bővült 2012 azonos időszakához képest, euróban az export 1,1, az import 1,0 százalékkal nőtt. Az árufőcsoporton belül a közúti járművek forgalma – a közelmúltban végrehajtott autóipari beruházások miatt – dinamikus növekedett. Számottevően emelkedett még az irodagép és berendezés, valamint az energiafejlesztő gép és berendezés – ez utóbbin belül pedig a benzin- és dízelmotorok behozatala.

A heterogén összetételű feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 6,8 és 6,4 százalékkal emelkedett, euróban a növekedés 6,1, illetve 4,7 százalékos volt. Az utóbbi hónapok növekedésében meghatározó szerep jutott a vegyi áruk, különösen a gyógyszer és gyógyszerészeti termék, továbbá a szerves vegyi termék kivitelének.

Az energiahordozók behozatalának volumene 3,3 százalékkal haladta meg az előző év első hét hónapjának szintjét, euróban az értékük 1,2 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene csaknem tizedével nőtt – a tavalyinál alacsonyabb forint-árak mellett – ezzel szemben a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene a bázisszint alatt maradt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,8, az importé 2,5 százalékkal elmaradt 2012 első hét hónapjához képest, euróban az export 2,0 százalékkal csökkent, az import 2,6 százalékkal nőtt. Júliusban azonban a volumencsökkenés mindkét irányban megállt. Az exportban a legnagyobb részarányú gabona és gabonakészítmény volumene több mint harmadával esett vissza, amit az állati takarmány, a tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs kivitelének számottevő növekedése sem tudott ellensúlyozni.

A behozatal 52 százaléka jutott a régi uniós – EU 15 – országokra, a kivitelnél ez az arány 55 százalék.

Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere továbbra is Németország: az import egynegyede származik onnan, míg az export 26 százaléka tart oda.

Az importban második helyen Oroszország áll, míg a harmadik Ausztria. Az exportnál második helyezett – egálban – Románia és Ausztria, míg a harmadik Szlovákia. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink