KSH: júliusban 3,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 09. 03. 10:55

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 2,5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Növekedés a tavalyi időszakhoz képest

A júliusi növekedési ütem alacsonyabb mint az előző három hónapban volt, azt megelőzően pedig kilenc hónapon át csökkenést regisztrált a statisztika.

Júliusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,7 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom a júniusi 7,2 százalékot követően. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,0 százalékkal nőtt az értékesítés volumene, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletekben 0,5 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 2,6 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 7,1 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 3,3 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,4 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,5 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 0,8 százalékkal nőtt. Csökkent a forgalom 7,6 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 15,6 százalékkal tovább bővült az egy évvel korábbi 37,1 százalékot tetézve.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene tavaly júliushoz mérve a júniusi 8,6 százalékos és a második negyedévi 12,0 százalékkos növekedés után.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 15 százalékkal csökkentek.Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1232 milliárd forint volt, 1,7 százalékkal nagyobb az előző havinál és 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36,4 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16,5 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-júliusban – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,1 százalékkal nagyobb volt az üzletek forgalma, mint az előző év azonos időszakában.

Kapcsolódó cikkeink