KSH: februárban leginkább az energia és az élelmiszerárak mozgatták az inflációt

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 13. 13:30

A fogyasztói árak februárban 5,9 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, egy hónap alatt az árak 0,8 százalékkal emelkedtek a háztartási energia- és az élelmiszer árak jelentős megugrása nyomán – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az első két hónap átlagában az infláció 5,7 százalék volt.

Egy hónap alatt, januárhoz viszonyítva az élelmiszerárak 1,7 százalékkal, a háztartási energia 2,7 százalékkal drágult – mondta Minary Borbála, a KSH főosztályvezetője az adatokról.

A múlt év februárjához viszonyítva az élelmiszerárak 6,0 százalékkal emelkedtek. Néhány termék ára jelentősen nőtt: a sertészsiradék 30,2, a margarin 26,1, a tojás 23,1, a cukor 19,0 a csokoládé, kakaó 17,7, a kávé 17,0 százalékkal. Az idényáras élelmiszereknél árcsökkenés következett be (13,8 százalék), csökkent a liszt (5,4 százalék) és az étolaj (3,0) ára.
Az egyéb cikkeknél 8,7 százalékos 12 havi áremelkedést mért a KSH, ezen belül a járműüzemanyagoknál 17,6 százalékkal nőttek az árak.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a  gyenge kereslet továbbra is fékezheti az inflációt, azonban csak az IMF/EU megállapodás csökkentheti lényegesen a forintgyengülésből származó kockázatokat.

A várakozásoknál magasabb infláció nem okozott nagyobb meglepetést – fejtette ki Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.  Az élelmiszerek további drágulása folyamatos kockázatot jelent az inflációra, de a várakozások szerint márciusban már lassulni fog az index növekedése – mondta az elemző. Úgy vélte, a következő hónapokban végig valamivel 5 százalék fölött alakul az infláció, s csak az év utolsó két hónapjában eshet 5 százalék alá. A jövő év első hónapjaiban pedig közeledhet az infláció a 3 százalékos célhoz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink