KSH: decemberben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 14. 11:46

Decemberben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, novemberhez viszonyítva 0,3 százalékkal mérséklődtek. Tavaly az év egészét tekintve a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az előző évben – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

polc2

A decemberi adat megfelel az elemzők várakozásnak, a londoni pénzügyi elemzők konszenzusa is 0,9 százalék volt. Tavaly decemberben a legnagyobb mértékben a szeszes italok és a dohányáruk drágultak.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: decemberben a havi összevetésű árcsökkenés oka az üzemanyagárak mérséklődése és az élelmiszerárak csökkenése volt az ünnepi akciók miatt. Az éves adatokból látszik, teljes egészében kifutott a rezsicsökkentés hatása. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett, de felfelé indultak az árak az élelmiszereknél, egyebek mellett a “nem annyira jó” mezőgazdasági teljesítmény miatt – mondta. Ezt valamennyire ellensúlyozza az üzemanyagárak mérséklődését az éves adatban – tette hozzá. Kérdésre válaszolva a KSH osztályvezetője elmondta: a sertéshús áfájának 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentése várhatóan a januári adatban fog majd megjelenni, mert idén lépett életbe a változás.

A maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 2015-ben 1,2 százalék volt Magyarországon. Decemberben az éves maginfláció – az előző havival megegyező – 1,4 százalékon állt, az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalék volt a novemberi stagnálás után. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított infláció 0,4 százalékos volt 2015 egészében, decemberben az előző évhez képest 1,2 százalékos növekedést, novemberhez hasonlítva 0,3 százalékos csökkenést jelzett a mutató. Novemberhez képest az üzemanyagok 1,9, az élelmiszerek 0,5, a szeszes italok 0,8, a a tartós fogyasztási cikekk 0,3, a ruházati termékek 0,1 százalékkal voltak olcsóbbak decemberben.

A háztartási energia és a szolgáltatások tarifái nem változtak.

Az egy évvel korábbihoz képest decemberben 2,2 százalékkal drágultak az élelmiszerek. Ezen belül az idényáras élelmiszerek ára 23 százalékkal, az étolajé 12,7, míg a cukoré 9,2 százalékkal nőtt. Csökkent a tej (9,5 százalék) és a sajt (6,9 százalék) ára.

Az üzemanyagok 8,9 százalékkal lettek olcsóbbak. A szeszes italok, dohányáruk ára 3,8 százalékkal nőtt, a töményitalok ára 9,0, a dohányáruké 4,8 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkek 1,7, a szolgáltatások ára 1,5 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások közül a legnagyobb mértékben a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatások drágultak, decemberben évi 3,3 százalékkal. A közlekedés és a szállítással kapcsolatos szolgáltatások ára 3,4 százalékkal csökkent ugyanebben az időszakban. A háztartási energia ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent 2014. decemberhez képest. Ezen belül a palackos gázért 13 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, de a szén és a tüzifa ára emelkedett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink