KSH: a turizmusban nincs jele a fordulatnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 08. 00:04

Az év első 8 hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 12, a belföldi vendégek száma pedig 6 százalékkal maradt el az előző évitől – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójából.

A szálláshelyek árbevétele folyó áron 9%-kal mérséklődött. Augusztus hónapban  – akár az első hét hónap mindegyikében – alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint 2008-ban.
Megállapítható tehát, hogy a szálláshely-szolgáltatási piacon 2009 elején megkezdődött visszaesés folytatódik, és a trendforduló  – bár az augusztusi vendégforgalom élénkebb volt, mint a júliusi – még nem következett be.
2009. január–augusztusban 2173 ezer külföldi vendég 6350 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 12, a vendégéjszakák száma 11%-kal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A tíz legjelentősebb küldő ország közül Ausztria és Csehország kivételével mindegyiknél–– Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Olaszország, Románia, Hollandia, Egyesült Államok, Franciaország, – visszaesést regisztráltak a vendégéjszakák tekintetében. Bővült viszont a forgalom Szlovákia, Kína, és Finnország esetében.
Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 2761 ezer belföldi vendéget és 6939 ezer belföldivendég-éjszakát jelentettek, a vendégek és az éjszakák száma 6- 6%-kal csökkent.
A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 27%. A szabadidős céllal történő utazások 11%-ának elsődleges célja az egészségturizmus volt.
Az év első nyolc hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44%-os volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák 53, a négycsillagos házak pedig 49%-os foglaltságot értek el. 2009. január–augusztusban a legnagyobb kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (57%), bár kapacitáskihasználtságuk 5 százalékponttal elmaradt a 2008-ban mért szinttől.

Kapcsolódó cikkeink