KSH: a rossz idő és a drágább szobaárak ellenére is nőtt az idegenforgalom szeptemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 08. 10:25

A belföldi vendégek 3,0, a külföldiek 0,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek szeptemberben a magyarországi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, de a forgalom alakulására a kedvezőtlen időjárás is hatással volt – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

szallszoba

A szálláshelyek bruttó árbevétele 9,9 százalékkal meghaladta a tavaly szeptemberit, amiben szerepet játszott az átlagos szobaárak 5,3 százalékos emelkedése is.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 57 százalékos volt, 1,9 százalékponttal jobb, mint egy évvel korábban. Az ötcsillagos szállodák telítettsége kimagasló, 76 százalékos, a gyógyszállodáké 71 százalékos volt. A belföldivendég-forgalom növekedése ismét meghaladta a külföldiét.

Szeptemberben a külföldi vendégek 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 1,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 0,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A jelentősebb küldő országokból érkezettek vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból (5,8 százalék), Ausztriából (10,5 százalék), Egyesült Királyságból(2,7 százalék) és Csehországból (2,6 százalék) érkező vendégek forgalma csökkent, addig az orosz (21 százalék), az egyesült államokbeli (14 százalék) és a lengyel (11 százalék) vendégek által eltöltött éjszakák száma számottevően emelkedett.

Szeptemberben a belföldi vendégek 799 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,6 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldivendég-forgalom a dunántúli turisztikai régiók kivételével az összes régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 71 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 6,6 százalékkal emelkedett.

Szeptemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 875 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 8998 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes, folyó áron számított árbevétele 9,9 százalékkal magasabb volt, mint 2012 azonos időszakában: összesen 29 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 17 milliárd forint volt. A vendéglátásból 6,2 milliárd forint folyt be, 358 millióval több, mint az előző év szeptemberében. A forint/euró havi átlagárfolyama 300 forint volt, 16 forinttal gyengébb mint tavaly szeptemberben.

Szeptemberben 1877 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek 859 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a tavaly szeptemberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, 3,1 százalékos volt a visszaesés.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken szeptemberben közvetlenül 31 ezer főt foglalkoztattak, ami 1,3 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában.

Idén szeptember 30-án a működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2717 volt, ezen belül 990 szálloda 57 ezer szobával, 929 panzió több mint 10 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek – üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek – száma 798 volt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink