KSH: Remekelt novemberben az internetes kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 25. 11:40

A kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt tavaly novemberben az előző év azonos időszakához képest – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

polc2

A január 7-i első becslésben közölt, a naptárhatástól megtisztított 4,4 százaléknál 0,1 százalékponttal kevesebb a második becslés adata.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene novemberben az egy évvel korábbival összevetve.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 6,1 százalékkal nőtt.

Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 19,7 százalékkal emelkedett a forgalom, a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben 14,3, a használtcikk üzletekben 11,3, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletekben 4,3, a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer üzletekben 3,4, valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben 2,3 százalékkal.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 26,2 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés – közölte a KSH.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,7 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 801 milliárd forint volt tavaly novemberben. A forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Tavaly január-novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink