KSH: 13 százalékkal bővült a mezőgazdasági kibocsátási értéke az idén

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 12. 09. 11:38

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 2021-ben 13 százalékkal nőtt. A termelési volumen 2,3 százalékkal csökkent, az árak 16 százalékkal emelkedtek. A növénytermesztés volumene 6,5 százalékkal kisebb, az állattenyésztésé 4,5 százalékkal nagyobb lett, a szolgáltatásoké változatlan maradt – közölte csütörtökön az első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

Csökkent a mezőgazdasági termelés, de az árak nőttek

Hozzátették: a gyümölcsfélék, az állatok és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági termékcsoporté csökkent, vagy nem változott.
Tavalyhoz képest az ágazat bruttó hozzáadott értéke 10 százalékkal bővült, volumene 5,6 százalékkal szűkült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,5 százalékkal csökkent.

A KSH adatai szerint a termelési tényezők jövedelme 7,6, a vállalkozói jövedelem 12 százalékkal növekedett.

A növénytermesztésen belül az első adatok szerint a gabonafélék mennyisége összességében 10 százalékkal kisebb lett, a kukoricatermelés 23 százalékos visszaesését csupán az árpa (14 százalék) és a búza (4,1 százalék) termesztésének növekedése ellensúlyozta. A repce termésmennyisége 20 százalékkal lett kevesebb termőterületének csökkenése miatt, a napraforgóé nem változott, a fehérjenövényeké és a dohányé nőtt, így az ipari növények mennyisége összességében 6,3 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények volumene 4,6, a kertészeti termékeké 3,7, a burgonyáé 18 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek mennyisége változatlan maradt. A gyümölcsfélék mennyisége 10 százalékkal nőtt, elsősorban az alma jó terméseredményének köszönhetően. A tavaszi fagyok megnehezítették a barackfélék termesztését. A szőlő mennyisége az előző évhez képest nem változott.

Az állattenyésztésen belül az élő állatok termelése 4,9 százalékkal nagyobb lett. Az állati termékek termelése 3,5 százalékkal emelkedett, a nyers tehéntejé szintén bővült, a többi terméké változatlan maradt.

A folyó termelőfelhasználás volumene nem változott, ára összességében 15 százalékkal emelkedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat és az állati takarmányok volumenében következett be 1-1 százalékos növekedés, a műtrágya- és növényvédőszer-felhasználás csökkent, a többi ráfordítás változatlan maradt – tette közzé a KSH. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink