KSH: 0,6 százalék volt az infláció, nagyot drágult a cukor

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 11. 11:30

A fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Augusztusban éves összehasonlításban még 0,1, az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkentek az árak.

polc-

Az éves összevetésű szezonálisan kiigazított maginfláció az augusztusi 1,2 százalékról 1,4 százalékra emelkedett.
Január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.
A legnagyobb mértékben a dohányáruk (4,0 százalék) és a szolgáltatások (1,3 százalék) drágultak szeptemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szolgáltatások között a lakbérek 4,6, a lakáshoz kapcsolódó javítási karbantartási szolgáltatások 3,4, a belföldi üdülés 2,9 százalékkal drágultak, de az átlagosnál jóval nagyobb mértékben emelkedett a színház- és mozijegyek ára is.
Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az üzemanyagokért 3,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetni a tavaly szeptemberinél, de az árcsökkenés már sokkal kisebb mértékű, mint a korábbi hónapokban, amikor kétszámjegyű volt a csökkenés. Az előző hónaphoz képest pedig 3,0 százalékkal nőtt az üzemanyagok ára szeptemberben.
Tavaly szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerekért 0,8 százalékkal többet kellett fizetni szeptemberben, ezen belül a cukor ára 22,2, az étolajé 5,8, az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 4,3 százalékkal nőtt.
A sertéshús ára 10,8, a tojásé 3,3, a baromfihúsé 2,1 százalékkal csökkent.
A ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkek egyaránt 0,2 százalékkal drágultak.
A háztartási energia ára átlagosan nem változott, a palackos gáz ára 9,8 százalékkal csökkent, és a tűzifa 3,9 százalékkal drágult.
Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,7 százalékkal csökkent az augusztusi 4,1 százalékos éves összevetésű visszaesés után. Szeptemberben a tanszerek, írószerek ára 3,7 százalékkal emelkedett, a gyógyszerek ára 2,3 százalékkal emelkedett, amellett, hogy az üzemanyagok árának éves csökkenése az augusztusi 11,4 százalékosról 3,9 százalékosra lassult.
Augusztushoz viszonyítva szeptemberben az élelmiszerekért 0,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Ezen belül csökkent egyebek mellett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs ára 2,1 százalékkal, a baromfihúsé 1,3 százalékkal, a száraztésztáé pedig 1,2 százalékkal.
A tojás 2,7, a tej 2,4, a sajt 2,1, a cukor 1,9, a sertéshús 1,5 százalékkal drágult.
A legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal az egyéb cikkek ára nőtt, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,0 százalékkal.
A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek 0,9 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal többet kellett fizetni.
A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára 0,1 százalékkal nőtt.
A szolgáltatások ára 0,4 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 5,3 százalékkal. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink