Közepes haltermés várható

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 08. 12:15

A nyári aszály ellenére közepes haltermésre számítanak az őszi lehalászás végéhez közeledve a Tolna megyei tógazdaságok, amelyek részben az exportpiacok szűküléséről számoltak be az MTI-nek.

A 220 hektáron haltermeléssel foglalkozó varsádi Czikkhalas Halastavai Kft.-nél 500-550 tonna ponty lehalászására számítanak, ami az évi átlag körül alakul – mondta Katics Máté cégvezető, hozzátéve, hogy a nyári vízhiány elsősorban a ragadozó állomány hozamát csökkentette. Ez a víz- és a takarmányínséges évhez képest jónak mondható – jegyezte meg.

A bonyhádi Pannónia Zrt., amely 86 hektáros tórendszeren gazdálkodik, nem érte el a szokásos 80-90 tonnás piaci “pontytermést”, ez azonban nem az időjárás miatt alakult így – közölte Bertalan Béla ágazatvezető.


A dombóvári Hetényhal Kft. ügyvezetője, Farkas György ugyanakkor elmondta: a pontyállományban mintegy 30 százalékos súlycsökkenéssel számolnak, miután a nyári aszály miatt nem etethették a szokott mennyiségű takarmánnyal a halakat.

A tógazdaságok vezetői szerint a tavalyihoz hasonló, kilogrammonként 450-550 forintos tóparti árat kínálnak a felvásárlók az étkezési pontyért. Farkas György ezzel kapcsolatban megjegyezte: ennyiért egyelőre nem értékesít pontyot.

A piaci lehetőségekről szólva a tavaly mintegy 500 millió forintos árbevételt elért Czikkhalas Kft. cégvezetője közölte: a a külföldi – lengyel és román – piacaik szűkültek, pontyra, ragadozó fajokra nincs exportkereslet.

A 65 hektáros tógazdasággal rendelkező, de a térség termelőinek halmennyiségét – összesen 80-100 tonna halat – is külföldre közvetítő bonyhádi Csibi Hal Kft. ügyvezetője, Csibi Csaba arról tájékoztatott: bár Romániában erőteljesen visszaesett a magyar hal iránti kereslet, a korábbi belga, német, osztrák és lengyel piacokon megmaradtak az értékesítési lehetőségek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink