Közel két évtizedes csúcson az infláció Szlovákiában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 12. 15. 11:07

Szlovákiában novemberben éves szinten 5,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, az országban legutóbb 2004-ben volt ilyen magas az infláció – derült ki a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) kedden közzétett adataiból.

 

Szlovákiában is elszálltak az árak

Havi összehasonlításban 0,5 százalékkal nőttek az árak novemberben, az emelkedés üteme némileg lassult az előző két hónaphoz képest, amikor havi szinten 0,6 illetve 0,8 százalékos volt a drágulás.

A fogyasztói árak emelkedéséhez – éves és havi szinten egyaránt – a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, az építőanyagok, a lakberendezési tárgyak drágulása és a lakhatási költségek emelkedése járult hozzá.
Az élelmiszerek ára éves szinten 4,8 százalékkal nőtt az elmúlt hónapban, a kategórián belül a kenyér, a gabona, illetve a tej és a sajtok ára emelkedett a leggyorsabb ütemben, egyaránt 5 százaléknál nagyobb mértékben.

A lakhatási költségek növekedésének üteme ebben az évben novemberben volt a leggyorsabb, éves szinten 4 százalék. Ennél is nagyobb mértékű volt éves bázison a lakberendezési tárgyak a mosószerek, illetve az üzemanyagok áremelkedése, 5,3 százalék. (Starovic Tibor, MTI)

Kapcsolódó cikkeink