Közel 400 milliós kárt okozott a vörösiszap a Somló-Coopnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 15. 08:40

A Devecseren és környékén több mint 500 embert foglalkoztató Somló cégcsoport négy vállalatánál keletkezett kár a vörösiszap-katasztrófa következtében, egy üzem teljesen megsemmisült – közölte az MTI-vel Tornai Tamás, a Somló Coop Zrt. fő tulajdonosa.

A legnagyobb kár a devecseri székhelyű Hungaro-Chips Kft.-nél keletkezett: az üzem teljes eszközállománya és raktárkészlete megsemmisült, ezek együttes értéke meghaladja a 385 millió forintot – tette hozzá Tornai.

“Az üzem működését  a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal  élelmiszerbiztonsági okokból azonnal bezáratta, az ott dolgozó 16 embert más vállalatainknál helyeztük el” – mondta Tornai Tamás. A biztosítónál azonnal bejelentették a káreseményt, de az előzetes tájékoztatás szerint  a károkozónak kell helytállnia az ilyen,  elemi kárnak nem minősülő esetekben. A cégvezető szerint kérdéses azonban, hogy azonos módon újjá tudják-e majd építeni az üzemet, és hogy mivel várhatóan több hónapig nem tudnak majd szállítani, mi lesz a hat év piacépítésének eddigi eredményeivel. Az üzemben alacsony hőmérsékleten sütött gyümölcschipseket gyártottak, amelyek új terméknek számítottak a piacon.

A katasztrófa következtében másik három devecseri vállalatuk is károkat szenvedett: a  kettő közülük ruházati termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozik, az Admirer Kft. és a Milde Kft. telephelyét öntötte el az iszap. A Devecseri Gépgyártó és Automatizálási (DGA) Kft.-nek szintén a telephelyét érte kár. Tornai Tamás szerint összegszerűen még nem állapítható meg az itt keletkezett kár nagysága, nagyobb gondot jelent most a működésük kérdése. A cégek már 8 helyről- közöttük a hatóságoktól- kértek tájékoztatást vevőik megnyugtatása miatt. Nyilatkozatot várnak többek között az ÁNTSZ-től, és a munkaügyi illetve vízügyi hatóságoktól, hogy termékeik biztonságosan forgalomba hozhatóak-e. Tornai Tamás szerint nem kaptak még egyértelmű írásos nyilatkozatot, ami a további működésüket biztosítaná. A három vállalat közel 300 főt foglalkoztat – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink