Korszerűsíti halgazdaságát a Czikkhalas Kft.

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 01. 24. 11:12

Mintegy 80 millió forintos beruházással, a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) 50 százalékos támogatásával korszerűsíti halgazdaságát a varsádi Czikkhalas Halastavai Kft.

A projekt keretében a Tolna megyében legnagyobb haltermelő kapacitással rendelkező cég egyik, 31 hektáros, völgyzárógátas tavának halágykotrását végezték el, 50 kilowattos napelemrendszert telepítettek, idén pedig egy 900 négyzetméteres gépszínt építenek – közölte Katics Máté, a cégvezetője az MTI-vel.
A tó kotrására azért volt szükség, mert az évek során felhalmozódott iszap feltöltötte a halágyat, mely kockázatosabbá teszi a halászatot – tette hozzá.
A halágy a tó legmélyebb pontja, ahol a lehalászáskor az alacsony vízszint ellenére is marad annyi víz, hogy életben lehessen tartani a halakat a halászati munkafolyamat során. A halágykotrás miatt több oxigén marad a vízben, ennek köszönhetően a süllőtermelést is növelni tudják 1-1,5 tonnával. Közlése szerint a projekt fenntartási időszakában 18 tonna többletpontytermelést vállalt a cég.
A napelemrendszer az akvakultúra áramfogyasztásának 50 százalékát biztosítja; a villamos energia 65-70 százalékát a tároló-telelő tavak vizét mozgató szivattyúk működtetéséhez használják fel – jegyezte meg.
Az 1992-ben alapított cég 222 hektáron folytat halgazdálkodást, a tógazdaságban évente 600-650 tonna halat – 85 százalékban pontyot, valamint süllőt, csukát, harcsát, amurt és fehér busát – termelnek. A halat hazai horgászegyesületeknek, valamint saját üzleteikben, kisebb részben a környező országokban értékesítik.
A társaság 2017-ben 559 millió forint nettó árbevételt és 41 millió forint adózott eredményt ért el, a cégvezető tájékoztatása szerint a 2018-as árbevétel az export visszaesése miatt 430 millió forint körül alakul, változatlanul pozitív eredmény mellett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink