Körkép a vasárnapi boltzár kérdésében

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 27. 13:00

A bevásárlóközpontok járhatnak jól az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozásával, és bár sok ember mentesülne a vasárnapi munkavégzés alól, ez nem ellensúlyozná a boltzár miatti leépítések, fizetéscsökkentések következményeit – derül ki egy tanulmányból. Úgy tűnik, hogy az ötletet felvető KDNP magára marad. A Fidesz állítása szerint fontosnak tartja és nem vetette el az ötletet, de néhány hónapig még biztosan nem foglalkozik a kérdéssel, az ellenzéki pártok pedig megosztottak.

“Az egyik politikai napilap tévesen tájékoztat arról, miszerint a Fidesz nem támogatja a KDNP szabad vasárnapra vonatkozó javaslatát. A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója ugyanis még nem tárgyalta az indítványt, amellyel kapcsolatban az álláspontját csak a kormányzat által készített háttértanulmányok megismerése után alakítja ki” – közölte a Fidesz frakciója, miután múlt pénteken a Magyar Hírlap azt írta, hogy a Fidesz-frakció nem támogatja a KDNP szabad vasárnapról szóló javaslatát, mert a Nemzetgazdasági Minisztériumban készült háttértanulmány szerint a szabad vasárnap bevezetése munkahelyek tízezreit veszélyeztetné.

Az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozásáról a KDNP nyújtott be törvényjavaslatot először 2009-ben, majd 2010-ben. A javaslat nem ír elő teljes boltzárat. Az emberek kikapcsolódását segítő helyeknek, az életmentést, rendfenntartást, ellátó munkahelyeknek nem kell bezárniuk, és a javaslat 12 vasárnapon más üzleteknek is felmentést ad.


A Fidesz-frakció az [origo] kérdésére azt is közölte, hogy a párt menetrendjében a vasárnapi boltzárról szóló javaslat előkelő helyet foglal el, az új alaptörvény elfogadása miatt szükséges kétharmados törvényekről szóló döntések után az elsők között fog dönteni a kérdésről. A nagyobbik kormánypárt álláspontja tehát nem ismert, fogódzót jelenthet Rogán Antalnak, a parlamenti gazdasági bizottság fideszes elnökének tavaly novemberben a Népszabadságnak adott nyilatkozata, amely szerint a Fidesz és a KDNP frakciójának több képviselője is támogatná az üzletek vasárnapi zárva tartását. Rogánnak akkor az volt a véleménye, hogy egyelőre nem kell elrendelni a vasárnapi korlátozást, a jelenlegi gazdasági helyzetben ugyanis egy ilyen intézkedés rövid távon emelhetné a munkanélküliséget, az intézkedésnek inkább egy gazdaságilag felívelő időszakban lenne értelme.

Az [origo] megkeresésére a kommunikációért felelős államtitkárság közölte, hogy a kormány nem tárgyalt még az egyéni képviselői indítványról, tehát nincs erről döntés. “A kormány minden szempontot mérlegelve fogja kialakítani álláspontját” – tették hozzá. A nemzetgazdasági minisztérium pedig azt közölte, hogy a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó hatástanulmány elkészítése folyamatban van, bővebb tájékoztatást a tanulmány elkészültét követően tudnak adni.

Bár a minisztérium által megrendelt felmérés még nem készült el, az egyik piackutató cég tavaly már készített egy nem publikus vizsgálatot a vasárnapi boltzárról. Az [origo] birtokába jutott elemzés szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben – recessziós környezet, gyenge kiskereskedelmi forgalom, alacsony vásárlóerő, magas munkanélküliség – a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozása nem ajánlott (a tanulmány tavaly készült, de a legfontosabb gazdasági paraméterek azóta nem változtak számottevően).

A tanulmány szerint az esetleges korlátozás bevezetésének nem volt meg a megfelelő lakossági támogatása. Ráadásul a kereskedelmi szakemberek és a lakosság megkérdezésével készült hatástanulmány szerint a korlátozás ugyan társadalompolitikai előnyökkel jár, azaz az emberek túlnyomó többségének szabad lesz a vasárnapja, ám ezeket az előnyöket ellensúlyozzák a gazdaságra gyakorolt negatív hatások, például a boltzár miatt várható elbocsátások. A piackutató cég elemzése szerint, ha bevezetik a korlátozást, akkor egységes, minden kereskedelmi szereplőre egyaránt érvényes, kivételektől mentes szabályozásra van szükség, amely versenysemlegességet biztosít és tiszta viszonyokat teremt a kereskedelemben. A KDNP javaslata ezzel szemben lehetővé tenné, hogy a közforgalmú helyeken (például repülőtéren, buszpályaudvaron) lévő, 280 négyzetméternél kisebb üzletek nyitva tartsanak.

Az elemzésben megkérdezett kereskedelmi szakemberek egy része szerint a piaci erőviszonyok ezzel épp ellentétes irányba mozdulnának el: a hipermarketek forgalma erősödne, ugyanis különösen az az aktív réteg, amely szombatra-vasárnapra időzítette bevásárlásait, idő hiányában a hétvégén csak egy üzletet fog felkeresni, azt, amely a legszélesebb és legmélyebb választékot kínálja, vagyis koncentrálódik a vásárlás. Emellett a várhatóan felerősödő hétvégi-szombati akciók is a hipermarketekbe csábítják majd a vásárlókat.

A vasárnapi boltzárról az Országos Kereskedelmi Szövetség egyebek között azt mondta: ha egyik napról a másikra bezárnának az üzletek vasárnap, akkor körülbelül tízezer, az üzletekben dolgozó alkalmazott veszítené el a munkáját a szövetség becslése szerint. A hatástanulmányból kiderül, hogy a vasárnapi boltzár bevezetése esetén feltételezett elbocsátások miatt növekedne a munkanélküliség, és mivel nem biztos, hogy a lépés miatt munkájukat elveszítő emberek találnának állást, munkaerő-kínálati piac alakulnak ki, ami mérsékelné a fizetési elvárásokat. Ez azt jelenti, hogy az ágazatban csökkenne a bérszínvonal, az elbocsátott dolgozók keresete, a vasárnapi munkáért járó túlóradjíak elmaradása pedig csökkentené a vásárlóerőt. Vámos György, az OKSZ főtitkára tavaly decemberben az [origo]-nak azt mondta: szerinte nem a képviselőknek kell dönteniük a kérdésben, hanem a leginkább érintetteknek, vagyis a vásárlóknak.

A javaslatot előterjesztő KDNP frakciószóvivője, Pálffy István a múlt pénteken azt mondta: ha a teljes kormánypárti képviselőcsoportot nem tudják is megnyerni, szeretnék, ha a többség a javaslat mellé állna. Pálffy azt mondta, pártállásra való tekintet nélkül támogathatónak tartják az indítványt, és sajnálná, ha buta pártpolitikai szembenállás vezetné az ellenzéket.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője az [origo] kérdésére azt mondta, “csak azt követően lehet dönteni erről, ha készülnek hatástanulmányok, hogy a lépés milyen következményekkel jár. Az eddig ismert információk és elemzések szerint munkahelyek megszűnésével járna az intézkedés, ezért a párt azt nem támogatja”. Török hozzátette, az MSZP szerint az ügyben csak az után szabad dönteni, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács tárgyalt a kérdésről, azaz a munkaadók és a munkavállalók is kifejtették álláspontjukat.

A Jobbik vélhetően támogatja a vasárnapi boltzárat, mert képviselői november végén benyújtottak egy erről szóló javaslatot. Kaufer Virág, a foglalkoztatási bizottság LMP-s tagja azt mondta az [origo]-nak, hogy a párt szerint a korlátlan, felelőtlen fogyasztással kapcsolatos szemléletformálásnak fontos eszköze lehet a vasárnapi pihenőnap, tehát a munkavállalók jogain túl ehhez is segítséget nyújthat ez a rendelkezés.” – közli az [origo].

Kapcsolódó cikkeink