Kopint-Tárki: Az alacsony keresetűek adóterhe veti vissza a növekedést

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 11. 12:26

Az alacsony keresetűek adóterheinek drasztikus növekedése vetheti vissza a leginkább Magyarország növekedési kilátásait – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopint-Tárki vezérigazgatója. A cég fél százalékra csökkentette 2012-es GDP-növekedési előrejelzését, de Palócz Éva nem zárja ki a recessziót sem.

Jelentősen, 3-ról fél százalékra csökkentette a jövő évi GDP-növekedési kilátását a Kopint-Tárki. A cég vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a kormány intézkedései körvonalainak ismeretében csökkentették a prognózist, ugyanis ezek jelentősen rontják a gazdasági növekedést.

Palócz Éva elismerte, szokatlan az ekkora mértékű csökkentés az előrejelzésben, de a külső környezet is rosszabb lett, valamint a belföldi szabályozási környezet is akadályozza a növekedést. A romló világgazdasági kilátásokra rátesz egy lapáttal a személyi jövedelemadó jövő évi tervezett változása – fejtette ki.

A tervezet alapján az adójóváírás kivezetése és a minimálbér emelése, vagyis az alacsony keresetűek adóterheinek drasztikus növekedése jelentheti az egyik legnagyobb gondot – emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette: a cégek bérköltségei megnőnek, miközben az értékesítési lehetőségek szűkülnek, így mindez sokat ront a növekedési, foglalkoztatási, beruházási, versenyképességi feltételeken

Palócz Éva megjegyezte, hogy a recesszió lehetősége nem szerepel a prognózisban, de kizárni sem lehet a gazdasági visszaesést.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója nagyon keménynek nevezte a büdzsé tervezetét, és megjegyezte, hogy hiányoznak a tételek változását megalapozó információk – írja az InfoRádió nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink