Konzervszavatosság orosz módra
Oroszországban is gondot okoznak a rossz minőségű, lejárt szavatosságú termékek. Ezúttal két balti halkonzervben mutattak ki rákkeltő anyagokat.
Az Argumenti i Fakti című moszkvai hetilap újabb élelmiszer botrányt hozott nyílvánosságra. Két lett vállalat sprotnikonzervjéről derült ki, hogy rákkeltő anyagot tartalmaz, meg tiltották nekik a behozatalt, de a tilalom után a moszkvai üzletek polcain minden harmadik sprotnikonzerv továbbra is e két lett vállalat terméke volt.
Hivatalos adatok szerint a konzervforgalom Oroszországban 900 ezer tonnát tesz ki évente, ennek egyharmada import. A lejárt szavatosságú élelmiszerektől a kereskedők az interneten keresztül próbálnak megszabadulni, s mindig akad vevő. Állítólag Európában tonnaszámra vásárolják fel orosz kereskedők azokat az élelmiszereket, amelyeken fel van tüntetve, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmasak. A feliratokat eltávolítják, és kitalált szavatossági időt írnak fel rájuk.
Találékonyságban az orosz elme sem ismer határt. Megtörtént, hogy a szupermarketektől átvett lejárt élelmiszereket átdátumozták, és mint újat szállították ugyanoda vissza. S arra is akadt példa, hogy külön levélben tájékoztatták a boltokat, hogy a korábban felragasztott címkék tévesek, tehát a lejárt szavatosságot ne vegyék figyelembe. De még a szabályosan felragasztott hiteles címkéket is gyakran nehéz elolvasni az apró vagy elmosódott betűk, a szándékosan rejtett elhelyezés miatt.
Az élelmiszerek tárolásával sincs minden rendben Oroszországban. Az esetek nagy részében a megengedettnél magasabb hőfokon tárolják őket. Sok konzerv eleve sérült, a vevők mégis megveszik, mert akciós áron árulják őket. A legbiztonságosabb konzerveknek manapság az állami tartalékban őrzöttek számítanak vagy azok, amelyet a hadseregnek adnak el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >