Költségkímélő innovációk a gépiparban
Az élelmiszer-ipari berendezések terén egyre nagyobb lendületet kap az innováció. A fejlesztések legfőbb célja a minél költségkímélőbb gépek megalkotása. A takarékosság különösen igaz az energiafogyasztás területén, de legalább ilyen fontosak azok az újítások, amelyekkel az alapanyag-felhasználás mértéke csökkenthető.A hűtési innovációk motorja az energiatakarékosság. Az utóbbi években egyre többet foglalkoznak a vevők a hűtőberendezések energiafelhasználásával. Ez mindenképpen pozitív változás az előző években tapasztalt, „csak az ár számít” szemlélethez képest. A hűtőbútor, hűtőrendszer takarékos üzeme a legfontosabb tényező, hiszen ez kemény költségmegtakarítási lehetőség az üzemeltetőnek.
Az áruházi hűtéstechnikában az elmúlt évben tovább fokozódott hazánkban is az energiatakarékos szemlélet. Szóban már mindenképpen jelen van, a döntésekben még kevésbé – foglalja össze a helyzetet Kállay Áron, a Hussmann Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója. Mint elmondta, a legfontosabb trend ezen a téren a zárt mélyhűtőszigetek és fali regálok, a takarékos csoportgépek és hűtőbútorok megjelenése. Fontos tendencia a nedvesített kondenzátorok terjedése, valamint a hő visszanyerése fűtésre és használati meleg vízhez. Mint az ipar oly sok más területén, itt is fontos szerephez jut az energiatakarékos LED-világítás.
Záródó hűtők
A legszembeötlőbb az energiahatékony megoldások közül a hűtőbútorok bezárása, amely az energiatakarékosság mellett a fokozott áruminőséget is szolgálja. Ezzel is magyarázható, hogy a vevők bizalma nő a hűtött termékek iránt, és a vásárlások az üvegajtó ellenére sem esnek vissza – emeli ki a kereskedelmi igazgató. – Legfeltűnőbb számunkra az volt, hogy az egyik karbantartásra, szervizre kimondottan takarékosan költekező áruházlánc is egyre több üzemelő áruházát szereli fel energiatakarékos megoldásokkal.
Az energiatakarékosság mellett a természetes hűtőközegként a szén-dioxid is előtérbe került néhány nagyobb áruháznál. Különösen terjednek a hibrid kondenzátorok, ahol a nyári melegcsúcsok idején víz porlasztásával, a beszívott levegő páratartalmának növelésével csökkentik a kondenzációs hőmérsékletet. Ennek előnye az egyszerűsége, és nem is drága. A vízért kifizetett díj általában nem több, mint az elért villamosáram-megtakarítás. Gyakran az alulméretezett kondenzátorokat alakítják át hibridüzeműre, így az üzembiztonság is nő, de a megfelelően méretezetteknél is komoly energiamegtakarítást jelent a kondenzátornyomás csökkenése.
Különleges mérlegek rendszerbe integrálva
Az élelmiszer-ipari gépgyártóknak is komoly problémákkal kell szembenézniük, hiszen sem a baromfi-, sem a húsiparnak nem volt könnyű éve.
A májusban kiírt EMVA-pályázatok elbírálását szeptemberre ígérték, de még október közepén sincsenek meg az eredmények. Sok élelmiszer-ipari szereplő ezekből a forrásokból fejlesztett volna, így most nagyon nehezen tervezhető a jövő – ismerteti a helyzetet Illés Attila, a Bizerba Mérleg Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
Cégük a Foodatech kiállításon a Matrixszal mutatkozik be, ami egy élelmiszer-előállítók számára kifejlesztett vállalatirányítási rendszer. Másik kiemelt témájuk a _statistics .BRAIN szoftver, amely a Bizerba futószalagos súlyellenőrző (Check-Weigher) mérlegekkel együtt ki tudja küszöbölni az egalizált termékek túltöltését, így komoly megtakarítási lehetőséget kínál.
A Bizerba nem csak az élelmiszer-ipari, de az élelmiszer-kereskedelemi gépek piacán is meghatározó szerepet tölt be (az automata szeletelőknél szinte kizárólagos a jelenléte). Mint Illés Attila elmondta, az idei fő trend a kasszamérlegek (vagyis a pénztárgépbe épített mérlegek) továbbterjedése. Mintegy másfél éve kezdődött a felfutásuk, és alighanem még két-három év van hátra a piac teljes telítődéséig.
Az év fontos eseménye volt a Plus diszkontok átvétele a Spar által, hiszen az átvett Plus áruházakban most cserélik le a mérlegeket, hogy egységesítsék informatikai rendszerüket.
Érintőképernyő a felső kategóriában
Manapság jellemző mérlegtrend, hogy a legkisebb vonalkódos rendszert használóknak is érdemes nyomtatós mérlegeket alkalmazniuk (ilyen például a Bizerba BCII család), a felső kategóriát ugyanakkor az új érintőképernyős berendezések jelentik. Ezekhez ma már olyan szoftvereket állítanak elő, amelyekkel tökéletesen ki lehet használni a lehetőségeket. Márpedig lehetőségek vannak…
A hagyományos bolti önkiszolgáló mérlegeken rögzítettek a gombok, a vevőnek úgy kell kibogarásznia az épp használaton kívüliek közül a működőket. Az érintőképernyősön annyi van, amennyi kell. Ha valami akciós, akkor annak akár nagyobb is lehet a gombja, hogy könnyebben észrevegyék – mutat be Illés Attila egy fontos előnyt a sok közül. – De el lehet adni a képernyőfelületet hirdetésre (ennél direktebb reklámot nehéz elképzelni), vagy akár recepteket nyomtathat ki belőle a vásárló. Persze azzal, hogy milyen recepteket töltenek fel, a kereskedők is befolyásolni tudják a forgalmat a kereszteladásokkal.
Z. D.
Energia pocsékba
– Otthon természetesnek tartjuk, hogy becsukjuk a hűtő ajtaját, az élelmiszerboltok többségében még sincsenek lezárva sem a mélyhűtő pultok, sem az álló regálok. Pedig egy bolt energiafelhasználásának akár ötven százalékát is a hűtők teszik ki – mutat rá Ficsor István, a Remis kelet-európai régióvezetője. – Pedig a hűtésre fordított villamos energiának akár 45-50 százaléka is megtakarítható lenne a nyitott felületek befedésével.
A fedést természetesen üveggel végzik, vagyis a termékek ugyanolyan jól láthatók maradnak. Bár egyes kereskedők tartanak attól, hogy ez a fedés csökkenti a forgalmat, Németországban és Svájcban végzett felmérések szerint a vásárlók 98 százalékát egyáltalán nem zavarta az üveg. Sőt! Sokukban inkább azt az érzést erősítette, hogy az üveg mögött jobb minőségű áru található. (E két országban egyébként – valamint a jövő évtől Hollandiában – kötelező ezeknek a bolti pultoknak az üvegezése az energiatakarékosság miatt.) Hasonló tapasztalatokat hozott egy itthoni felmérés is: a legnagyobb kiskereskedelmi multi mélyhűtő pultjait fedték le üveggel, és a forgalom itt sem csökkent.
A megtakarítást nem csak az okozza, hogy az álló regálokból nem „dől ki a hideg”, és így olcsóbb a hűtés, de az elárusítóteret sem hűtik fölöslegesen. A mélyhűtőknél nem elhanyagolható szempont a szervizigény csökkenése sem. Egy hagyományos, nyitott berendezés naponta négyszer-ötször olvasztja le magát. Lefedés után ez a tizedére-huszadára csökken! A kevesebb leolvasztással nem csak az élettartam növelhető, de tovább csökken az energiaigény is.
– A Remis természetesen közvetlenül gyártóknak is szállít, de az üvegezés bármilyen gépnél elvégezhető, akár a legrégebbi modelleken is – hívja fel a figyelmet Ficsor István. – A beruházás akár két év alatt is megtérülhet, de a legrégebbi típusoknál sem tart három évnél tovább.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >