Kockázati tőketársaság vásárolta meg az Office Depot üzletláncot

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 16. 10:59

A Central-Fund Kockázati Tőkealap vásárolta meg az Office Depot (OD) üzletláncot, amely idén stabilizálni kívánja a 2012. évi 4,4 millárd forint összegű forgalmát – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A Central-Fund Kockázati Tőkealap fantáziát lát az Office Depot hálózat működésében, ezért vásárolta meg az amerikai anyacégtől a magyar vállalatot – közölte Szigeti Károly, a kockázati tőketársaság igazgatója.

Az OD árbevétele három év alatt közel felére, 8,4 milliárd forintról 4,4 milliárdra csökkent 2012-ben és bezárt a 17 magyarországi áruház fele is.

“Az Office Depot vezetőinek és a mögöttük álló befektetők célja az, hogy a hálózat ismertségére építve felívelő pályára állítsák a céget. Ennek érdekében az internetes kereskedelemre és a közvetlen vállalati értékesítés növelésére helyezik a hangsúlyt – miközben tovább működtetik a jelenleg 9 egységből álló áruházláncot is” – idézik Miholek Istvánt, az OD kereskedelmi igazgatóját a közleményben.

A nemzetközi tapasztalatokat felhasználva az OD fel kívánja gyorsítani a webáruház fejlesztését, a cél az, hogy két éven belül a forgalom 20-25 százaléka már az elektronikus csatornákon keresztül történjen.

A cég kereskedelmi vezetője ugyanakkor az elhúzódó válság miatt nem számít a szektor bővülésére, de ezen belül növekvő OD-részesedést valószínűsít. A januártól magyar irányítás alatt működő vállalat az adásvételi szerződés értelmében 10 évig használhatja az Office Depot márkanevet, és ugyanilyen időtartamra kötöttek szerződést a magyar piacon is megszokott saját márkás termékek forgalmazására is.

Miholek István szerint az idei év az átstrukturálás-reorganizáció időszaka lesz, ami azt jelenti, hogy elkezdődik az elmúlt években jelentkező veszteségek leépítése is. (A 2011-es 1,4 milliárd forintos adózás előtti veszteség tavaly 700 millió forintra csökkent.) A cég határozott tervei szerint az árbevétel stabilizálódik vagy enyhén emelkedik, míg a veszteség jelentősen csökken – már az idén. A cégnél foglalkoztatottak száma a mostani 170 körül állandósul, a nullszaldó körüli eredményt pedig 2014-ben érik majd el.

A Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt-t a részvényesek 2008-ban alapították, befektetési célterülete az alultőkésített, finanszírozási gondokkal küzdő magyar kis- és középvállalati szektor. Az indulást követően ennek az alapnak a kezelését 2011-től a cégcsoporthoz tartozó Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. viszi tovább – áll a cég honlapján. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink