Kiugró optimizmus a kkv-knál

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 03. 11:35

Az év eleji stagnálást követően rendkívüli mértékben javult a cégek jövőbe vetett bizalma. A hazai vállalkozások egy éves várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index 7 pontos ugrást követően jelenleg -7 ponton áll, amely az utóbbi évek legnagyobb pozitív irányú elmozdulása, és közel öt éve a legjobb eredmény. Az optimizmus annak köszönhető, hogy a vállalkozások az uniós pályázatokat, a közterheket, a vállalkozás pénzügyeit és a gazdaságpolitikát illetően is derűlátóbbak lettek.

iroda

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke az év eleji stagnálást követően jelentős mértékben, 7 ponttal emelkedett, így az index jelenleg -7 ponton áll. Ez a pozitív irányú változás az utóbbi évek egyik legnagyobb ugrása, és közel öt éve a legjobb eredmény. A kkv-k hangulatjavulása annak köszönhető, hogy a cégek jövőjét leginkább meghatározó tényezőkkel kapcsolatos várakozások – a vállalkozás pénzügyei, a közterhek és a gazdaságpolitika – kiemelkedően javultak, emellett az uniós forrásokkal kapcsolatban is bizakodóbbak lettek. „Az index javulása azt mutatja, hogy a vállalkozások nemcsak a magyar gazdaság, hanem saját helyzetüket tekintve is kedvező fordulatra számítanak, bíznak a kormányzati intézkedésekben, és kedvezően fogadták a felmérés előtt ismertetett jövő évi adótörvény javaslatot. Közel minden negyedik cégvezető vélekedik úgy, hogy a kormányzat a következő egy évben vállalkozásbarát lesz, miközben a cégek döntő többsége nem számít a közterhek növekedésére (63%). Emellett az uniós pályázatok beindulását is nagyon várják már a vállalkozások, jelenleg a cégek fele (51%) számol úgy, hogy támogatáshoz juthat” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A vállalkozások árbevételüket és eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek, ezzel megállt a tavalyi évre jellemző csökkenő trend. A kkv-k átlagosan 5,7%-os árbevétel és 4,2%-os profitnövekedéssel számolnak a következő egy évben.

Az ágazatok közül egyedül a kereskedelmi cégeknél nem történt számottevő változás – akik feltehetően a vasárnapi nyitva tartás korlátozása miatt vannak várakozó állásponton-, a többi szektor várakozásai ugyanakkor javultak. Árbevétel kategóriák alapján szokásos módon a középvállalkozások a legoptimistábbak, várakozásaik már a pozitív tartományban mozognak (2 pont). A kisvállalkozások hangulata is nagymértékben, -15-ről -5 pontra, javult, míg a kisvállalkozások bizalma jelenleg -8 ponton áll.

Kapcsolódó cikkeink