Kiugró árbevétellel és CO2 csökkentési tervének túlteljesítésével zárta üzleti évét a Tetra Pak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 20. 12:35

Az előző üzleti évhez viszonyítva világviszonylatban 5,2%-kal, 9,98 milliárd euróra (kb. 2.600 milliárd forint) növelte árbevételét 2010-ben a világ vezető élelmiszer-feldolgozóipari rendszer- és csomagolóanyaggyártó vállalata, a Tetra Pak.

Az árbevétel összetételén belül a csomagolási megoldások értékesítésének árbevétele 5,9%-kal, 9,01 milliárd euróra nőtt, miközben az élelmiszer-feldolgozóipari rendszerek értékesítéséből származó árbevétel, az előző évi csökkenés után, 0,7%-kal, 971 millió euróra bővült. Kiemelkedően sikeres üzleti évének adatiaval együtt jelentette be a Tetra Pak Csoport azt is, hogy az 5 évvel ezelőtt meghatározott éves CO2 kibocsátás csökkentési tervét túlteljesítve, abszolút CO2 kibocsátását 11%-kal, fajlagos CO2 kibocsátását pedig 30%-kal csökkentette a 2005-ös kiinduló értékhez viszonyítva.

A 2010-es pénzügyi évben a Tetra Pak Csoport kétszámjegyű árbevétel növekedést könyvelhetett el a csomagolási megoldások értékesítése terén Délkelet-Ázsiában, Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, Kínában és Dél-Amerikában.

A kiugró értékesítési eredmények mellett, a Tetra Pak Csoport bejelentette azt is, hogy a 2005-ben meghirdetett CO2 kibocsátás csökkentési tervében 2010-re meghatározott 10%-os csökkentési célt is túlteljesítette. A vállalatcsoport tavaly 11%-kal csökkentette tényleges széndioxid-kibocsátását 2005-höz viszonyítva, miközben értékesítése 23,1%-kal növekedett, ami azt jelenti, hogy fajlagos CO2 kibocsátása 5 év alatt 30%-kal csökkent.

“A környezetvédelem alapvető és szerves része a Tetra Pak üzleti stratégiájának és működésének” – mondta Eric Schmid, a Tetra Pak magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója. “Ahogy eredményeink is mutatják, ambiciózus környezetvédelmi célkitűzések felállításával és következetes teljesítésével versenyképességünket is növelni tudjuk, amely egyszerre előnyös vállalatunk, üzleti partnereink, vásárlóink, valamint környezetünk számára.”

A CO2 kibocsátás csökkentés mellett, 2010-ben környezetvédelmi stratégiájának más fontos területein is elérte kitűzött céljait a Tetra Pak Csoport. Csomagolóanyagai gyártásához a vállalat már kizárólag csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó kartonpapírt használ, amely szelektív gyűjtését és újrahasznosítási arányának növelését szerte a világon hatékony programok révén segíti. 2010-ben a vállalat által gyártott italos kartondobozok 40%-a a Forest Stewardship Council™ (FSC) által tanúsítva került forgalomba, lehetővé téve ezzel azt, hogy a fogyasztók vásárlási döntéseik révén támogassák a felelős erdőgazdálkodást.

2010-ben mintegy 30 milliárd darab a Tetra Pak Csoport által gyártott italos kartondoboz került újrahasznosításra világszerte. E mennyiség újrahasznosításával több mint 473.000 tonna hulladék képződése volt megakadályozható és értékes másodnyersanyagként állt rendelkezésre új vagy újrapapír termék gyártásához. Nemzetközi szinten a Tetra Pak évente több mint 1 milliárd darabbal növelte az újrahasznosított italos kartondobozok számát 2002 óta.

Kapcsolódó cikkeink