Kisebb almatermés várható az idén

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 14. 12:20

Kisebb almatermés várható idén a tavalyinál – közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón Nyíregyházán szerdán.

A szakemberek becslése szerint a múlt évi 750 ezer tonna almával szemben az idén 500-570 ezer várható – mondta.

Hozzátette: a legnagyobb termőterülettel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 300-350 ezer tonna almatermést becsülnek, és a nyírségi kertekben a meleg miatt korábban érő fajták szedésével már megkezdődött a szüret is.

Az államtitkár – aki a termelők érdekképviseleti szervezeteinek, valamint a felvásárló, feldolgozó cégeknek a vezetőivel folytatott egyeztetést szerdán – hozzátette, hogy a várható termés mintegy 20 százaléka étkezési, 80 százaléka ipari alma lesz. Ez a termésarány a hazai piac szükségleteit teljes mértékben fedezi – jegyezte meg.

Budai Gyula kitért arra, hogy a tárca folyamatosan egyeztet majd annak érdekében, hogy a termelők minél nagyobb árat kapjanak a gyümölcsért. Ezt szolgálja majd az is, hogy idén szeptemberben is szerveznek országos almaértékesítési akciót a kereskedelmi láncok áruházaiban.

A parlamenti államtitkár megemlítette azt is, hogy a dinnyefelvásárláshoz hasonlóan az almaátvételt is ellenőriztetik majd, a termelők érdekeinek védelmében.

Mártonffy Béla, a Fruit-VeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy 90 milliárd forint támogatást igénylő termőterület-fejlesztési programot nyújtottak be az agrártárcához. A korszerű ültetvényterületet szeretnék a jelenlegi egyharmadról kétharmad arányúra növelni a következő években. Hangsúlyozta: a fejlesztés százezer új munkahely létrejöttét jelentené, és legtöbb a foglalkoztatási gondokkal küzdő Szabolcsban létesülne. A termőterület növelése az orosz piacon jelentkező importigények kielégítését szolgálhatná.

Szigeti Zoltán, a legnagyobb hazai almafeldolgozó cég, az osztrák tulajdonban lévő Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy hétfőn az anarcsi üzemükben megkezdték az ipari alma felvásárlását. Mintegy ezer tonnát vesznek át a termelőktől, 25 forint kilogrammonkénti nettó áron.

A cégvezető megemlítette, hogy tavaly 28 forint volt az induló ár, és a mostani kevesebb összeg a jelentős sűrítménykészletek következménye. A sűrítményt a tavalyi 1300-1350 euróval szemben az idén 1100 euróért lehet a piacon eladni.

Szigeti Zoltán azt is elmondta, hogy a korai fajták feldolgozása után a végleges ipari almafelvásárlási ár később alakul ki, mértékét jelenleg még prognosztizálni sem tudják.

Az Agrana-Juice vásárosnaményi üzemében augusztus 25. és 28. között indítják a felvásárlást, míg a hajdúsámsoni üzemben a bodzafeldolgozás után, szeptember 2-án vagy 3-án kezdenek az almával.

Tavaly a cég 250 ezer tonna ipari almát dolgozott fel Magyarországon, és idén már eddig 200 ezer tonna átvételére szerződést kötött. Várhatóan az idei szezonban is minden léalmát átvesznek az Agrana-Juice üzemei a termelőktől – mondta Szigeti Zoltán. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink