Királynő a trónon

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 02. 05. 08:00

Királyt kerestek, királynőt találtak az ATV szakácsvetélkedésének szervezői és nézői. A háromfordulós versengést a budapesti Arany Kaviár étterem fiatal szakácsa, Sára Zsuzsa nyerte, nagy meglepetést okozva nem csak a nézőknek, de talán saját magának is.– Az iskoláim befejezését követően kerültem az Arany Kaviárba, és immáron hatodik esztendeje dolgozom az étteremben – kezdi a bemutatkozást Sára Zsuzsa. – Szeretek itt lenni, mert sokat lehet tanulni, nem volt még soha két egyforma nap. Elsősorban a hidegkonyha és a desszertek tartoznak hozzám, de a melegpályán sem érzem magam idegenül.
Korábban sosem versenyzett, ám most az étterem vezetői, Molnár Attila és a konyhát irányító Nyíri Sándor „Szása” úgy gondolták, bedobják a mély vízbe a tehetséges hölgyet.
– Amikor főzni kellett, nem volt lámpalázam. Nem zavartak a kamerák, csak akkor jöttem zavarba, amikor beszélni kellett. Nem vagyok a szavak embere, ennek ellenére a második fordulóban már otthon éreztem magam a lámpák között. Ekkor már arra is figyeltem, hogy a fontosabb mozdulatokat akkor tegyem, amikor képbe kerülök.
Zsuzsának napi munkája mellett nem volt ideje komolyabban készülni a vetélkedésre, de az improvizáció nem szokatlan dolog számára. Mint mondja, az Arany Kaviár törzsvendégei számára – akik már mindent végigkóstoltak az étlapról – gyakran találnak ki előző nap valamilyen egyedi, improvizált fogást.
– Azért az első fordulóban nem ment minden simán. Percekkel a tálalás előtt még nem tartottam sehol. Az eredményhirdetés közben oda is súgtam a mellettem álló kollégának: Én ezt még egyszer nem akarom végigcsinálni…
A továbbjutás után viszont felszabadultak a gátak, és onnan már elhitte, akár meg is nyerheti a Szakácskirály vetélkedőt.
– Alig hiszem, hogy a versennyel főnökeimen és saját magamon kívül bárkinek is bizonyítottam volna, ugyanúgy teszem a dolgom, mint korábban, próbálok még többet tanulni. De Szásáék már jelezték, hogy újabb versenyek is várnak rám!
Ám mindenekelőtt, februárban egyhetes sztázsolás vár a fiatal szakácslányra a zsűriben helyet foglaló német sztárséf három Michelin-csillagos éttermében.

Kapcsolódó cikkeink