Kínában hátrányosnak érzik helyzetüket az európai cégek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 03. 00:00

Egyenlő bánásmódot, a helyi cégekéhez hasonló hozzáférést akarnak a kínai piachoz az európai cégek – erről ír csütörtökön kiadott évi értékelő kiadványában az EU kínai kereskedelmi kamarája.

A kamara felsorolja azokat az bürokratikus fékeket, amelyek – az európai cégek véleménye szerint – megakadályozzák, hogy tagjaik helyi versenytársaikkal egyenlő játéktéren küzdjenek. A felsorolt hátrányok között szerepelnek például a kötelező igazolási követelmények, amelyek korlátozzák a piaci hozzáférést, a környezetvédelmi és munkavédelmi törvények betartatásánál az európai cégek szigorúbb megítélése, valamint a hazai szellemi tulajdont tartalmazó termékek preferenciális kezelése.
A kamara nehezményezi továbbá, hogy az európai cégeket még mindig erősen korlátozzák a kínai befektetési lehetőségek terén, különösen a stratégiai ágazatokban, így a távközlési szolgáltatásoktól a biztosításig, az építőipartól az autóiparig.
Bár már többször kaptak ígéreteket kínai vezetőktől, hogy a külföldi cégeket is kínai társaikkal egyenlően kezelik majd, de a kamara szerint a helyzet javulásához elengedhetetlen a további párbeszéd.
A kamara adatai szerint ezen akadályok miatt 2008-ban az európai működőtőke befektetéseknek kevesebb mint 3 százaléka irányult Kínába – közli az MTI.
Kapcsolódó cikkeink