Kína állíthatja meg a tejárak esését

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 10. 11:12

Tavasszal minden évben lejtmenetet vesznek a nyerstej-árak, de nem mindegy, hogy honnan indul a csökkenés, és milyen a dinamikája. Kína tejigénye még mentheti a helyzetet – írja az agrarszektor.hu.

Európa 17 vezető tejfeldolgozója 1,07 centtel csökkentte februárban a kilónkénti nyerstejárat. Ezzel az átlagos átvételi ár 34,39 eurócentre (107 Ft/kg) esett. Egy évvel ezelőtt 0,82 centtel (2,5 forinttal) magasabb volt a tej ára. A megadott ellenérték a 4,2 százalékos zsír- és 3,4 százalékos fehérje-tartalmú tejre vonatkozik. A következő hónapokban a termelés növekedni fog, egyrészt a szezonális csúcs, másrészt a korábbi kapacitásbővítések miatt. Mindez az árak további csökkennését vetíti előre – a tejfeldolgozók már be is jelentették ezt a szándékukat.

Némi reményre ad okot, hogy Kína magas vámokkal sújtotta az USA-ból érkező szóját, ami a takarmányozás fontos eleme. Ha ezzel az ottani gazdák spórolni akarnak, az a belső termelés visszaeséséhez, vagyis a kínai kereslet növekedéséhez vezethet a világpiacon. Az európai felesleg így levezethetővé válik az ázsiai országban. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink