Kilenc borvidék 12 pincészete vett részt a bioborok idei versenyén a Hortobágyon

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 15. 11:07

Kilenc borvidék 12 pincészete vett részt a bioborok idén kilencedik alkalommal megrendezett versenyén a Hortobágyon.

bor-ok

A Kaló Imre borász vezette zsűri harmincnégy biobort kóstolt meg, a testület tagjai az évjáratot, a fajtát és a termelőt sem ismerhették a verseny előtt. A pontszámok alapján egy ajánlott, egy bronz, tizenöt ezüst, három arany és egy nagyarany született a fehérborok, öt ezüst a rozéborok és hat ezüst, valamint két arany a vörösborok kategóriájában – mondta el az MTI-nek Kovács Pál, a szervező Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke szerdán.

A fehérboroknál az abaújszántói Pendits Szőlőbirtok (Tokaji Borvidék) Aszú Essenciája (2008), a vörösboroknál az egri Vincze Béla-pincészet Mészhegy Syrah (2009) bora lett a csúcsbor. Ezek a termelők a Biokontroll Hungária támogatásával indulhatnak a 2016-os nürnbergi BIOFACH kiállításon, a biotermékek vezető világvásárán – részletezte Kovács Pál.

Magyarország egyetlen országos bioborversenyét azért a Hortobágyon rendezik meg, mert itt található a legnagyobb összefüggő, mintegy 20 ezer hektár bio művelésű terület. A verseny eredményhirdetését hagyományosan a kihajtási ünnep napján – április 25-én – a Szent György-napi országos biovásár keretében tartják meg.

Kovács Pál elmondta, hogy a jövőre esedékes 10. Országos és Nemzetközi Bioborversenyt szeretnék szakmai tanácskozással összekötni, az eseményen a magyar bioborászat helyzetét tekintenék át az érintett borászok és szakemberek. Szeretnék elérni, hogy minél több biobor kerüljön az éttermekbe, ezért a találkozóra több hazai étterem séfjét és tulajdonosát is meghívják. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink