Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség 2016-os díjazottait
Kovács Nimród bortermelő, Tálos Attila borkereskedő, Bíró Lajos séf, Mészáros Gabriella borakadémikus, oktató Cseh Gábor borszakíró nyerte el Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) 2016-os Par Excellence díjait.
A Masosz idén harmadik alkalommal ítélte oda Par Excellence díját, amelyet olyan szakemberek kaphatnak, akik kiemelkedő tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a szakavatott és széleskörű ismeretterjesztéshez – közölte az MTI-vel hétfőn a szövetség.
A jelöltek névsora a tagság szavazatai révén állt össze, majd a végső döntést a Masosz elnöksége hozta meg.
Termelő kategóriában Kovács Nimród, a nevével fémjelzett egri borászat tulajdonosa és vezetője kapta meg az elismerést. Kovács Nimród az Egyesült Államokban szerzett diplomát, majd évtizedekig a marketing- és kábeltelevíziós szektorban dolgozott vezetőként. Hét éve vett át egy egri borászatot, amelyben komoly változásokat hajtott végre, kiváló szőlőfajták legjobb klónjait telepítették a 30 hektáros egri és noszvaji ültetvényeken. Borai az utóbbi időben rendre sikeresen szerepelnek rangos nemzetközi versenyeken – áll a méltatásban.
Kereskedő kategóriában Tálos Attila, a Bortársaság vezetője érdemelte ki a díjat. Tálos Attila társalapítója a két évtizede folyamatosan bővülő Bortársaságnak, amely jelenleg mintegy 190 hazai és külföldi termelő különféle borait értékesíti 20 fővárosi és vidéki üzletében, a fővárosban és vidéken. A cég éves forgalma mintegy 6,5 milliárd forint.
Vendéglátó kategóriában Bíró Lajos részesült az elismerésben, aki öt évtizedes pályafutással büszkélkedhet. Jelenleg négy fővárosi vendéglátó egység, köztük a Bock Bisztró vezetője. Számos szakmai szervezet, többek között a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület tagja, elnyerte a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet és a Gundel Károly-életműdíjat is.
Oktató kategóriában a Masosz Mészáros Gabriella munkásságát ismerte el, aki a negyedszázada működő budapesti Borkollégium igazgatója; a képzési központ tíz éve – hazánkban elsőként – nemzetközi akkreditációt nyert a londoni Wine and Spirit Education Trust nemzetközi hálózatában. Nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság tagja.
Szakíró kategóriában Cseh Gábor lett a díjazott, aki három évtizede kezdte kutatói pályafutását. Németországban doktorált, majd Kecskeméten főiskolai oktatói tevékenységet is folytatott; hosszabb időt töltött borkereskedelemmel és bormarketinggel. Szakmai lapok folyamatosan közlik írásait, valamint közreműködött amerikai borászati szakkönyvek magyar kiadásainak megjelentetésében.
A Par Excellence díjjal járó kisplasztika ünnepélyes átadását 2017. február 18-án, a KávéBár Bazár elnevezésű rendezvényen tartják meg, a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nádházi Norbert lett Magyarországi idei sommelier bajnoka
Nádházi Norbert, a Babel Budapest étterem munkatársa nyerte el a…
Tovább olvasom >Hat kategóriában ítélték oda a Magyar Sommelier Szövetség díjait
Kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar…
Tovább olvasom >Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei szakmai díjait
Öt kategóriában döntött az idei Par Excellence díj odaítéléséről a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >Tíz millió forintnyi tetőcserepet ajánlott fel a törökbálinti Tábitha Hospice Ház építéséhez a Wienerberger
Tizenharmadik alkalommal indult el a „Jónak lenni jó!” adománygyűjtő aktivitás,…
Tovább olvasom >Zárás után extra vásárlási lehetőséggel várja törzsvásárlóit az Auchan
December 14-én záróra után különleges vásárlási lehetőséget biztosít Bizalomkártyás törzsvásárlóinak…
Tovább olvasom >