Kicsi a szójabab, de erős, és… finom!

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 30. 10:19

Nagy tömegeket mozgatott meg az egyik növényi alapú italokat és szója bázisú élelmiszereket gyártó cég receptversenye, a beküldött pályaművekre ugyanis kétezernél is több szavazat érkezett. A döntőbe jutott öt étel kiötlője pedig élőben bizonyíthatta rátermettségét a Makifood főzőiskolában megrendezett eseményen. A zsűri végül a Ligetfalvi Nóra által készített vegán málnás rakott palacsintát ítélte a legjobbnak, és Nórát ajándékozta meg a fődíjjal, a brüsszeli hosszú hétvégével. A sajtó munkatársai különvéleményük jeléül a Hajós Ágnesnek szavazták meg a sajtódíjat, aki zöldcitromos yofuban párolt csirkecombokat készített narancsos csicseriborsó-pürével és kecskesajtos sült almával.

A több hétig tartó versenyre összesen 29 pályamű érkezett, és a döntősök szó szerint az ország 5 különböző szegletéből érkeztek. A cég képviselője, Lajtos Gabriella elmondta, őket is meglepte, hogy a részvevők milyen lelkesedéssel és odaadással készültek a versenyre, és hogy növényi alapú termékeik az ország legtávolabbi szegleteiben is ilyen nagy népszerűségnek örvendenek.

A zsűri elnöki tisztjét Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola vezetője töltötte be, aki maga is gyakran használja a növényi fehérjeforrásokat, főleg amikor olyan ételeket készít, amelyekben sok tejszín, vaj vagy sajt van. A növényi alapú tejekkel és joghurtokkal ugyanis meg tudja tartani az egyensúlyt, így az általa készített fogások nem lesznek zsíros tejtermékekkel megterhelve.

”Amikor szója alapú terméket vásárolunk, nagyon fontos elolvasnunk a címkét, hogy 100%-osan génmódosítás mentes legyen a termék. Az Alpro cég termékei ilyenek. Azért is szeretem például a szójatejüket, mert nem érződik benne a szójabab íze, ahogyan más termékekben igen. Nyugodt szívvel adom a 2 éves kisfiamnak is tehéntej helyett és eddig egyáltalán nem panaszkodott az ízére.” –állapította meg mosolyogva Chef Maki.

A növényi italok kapcsán egyébként is fontos kiemelni, hogy legtöbbjük annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej. Továbbá B2, B12 és D vitamint is tartalmaznak, ez teszi őket alkalmassá a tej helyettesítésére. A kalcium a megfelelő csontképzést segíti elő, de a D vitamin tartalom még fontosabb, mivel az segíti a kalcium felszívódását a csontok erősítéséhez. Ennek kapcsán a zsűri másik szakértője, Duli Viktória dietetikus azt is kiemelte, hogy a növényi „tejpótló” készítmények másik előnye, hogy sokszínűen felhasználható termékek.

”Nem tartalmaznak laktózt, azaz tejcukrot, így tejcukor érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Ugyanígy tejfehérjét sem tartalmaznak, tehát így azoknak sem kell lemondaniuk a tejből készült finomságokból, akik tejfehérje allergiában szenvednek. Az ízesítetlen, light változatok energiatartalma a hagyományos tejéhez képest alacsonyabbak, így fogyókúrába is kiválóan beépíthetők” – emelte ki a szakember.

A verseny rávilágított arra is, hogy ne csak az ismertebb szójatejet használják az ételeikben a háziasszonyok és urak, hiszen a hasonlóan jó élettani hatásokkal rendelkező rizs- és mandulatej, valamint a növényi alapú margarin, joghurtok, és desszertek szintén elérhetőek már a magyar vásárlók részére. A zsűri másik két tagja Katus Attila és Stiller Tamás séf – akik éppen közös receptkönyvükön dolgoznak – cinkos mosollyal hozzá is tették, hogy egy-egy ilyen egészséges alapanyagból készült desszert még a legszigorúbb étrendben is helyet kell hogy kapjon.

Lássuk hát a győztes receptet: Vegán málnás rakott palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:
· 1 liter Alpro Szójaital Natúr + Ca
· 0,5 kg liszt
· 1 csapott evőkanál sütő por
· 1 csipet só
· 1 evőkanál cukor
· 3 evőkanál olaj
· 0,5 dl szódavíz/ vagy szénsavas ásványvíz
· Innentől kezdve már a töltelékbe valókat írom: kb. 0.5 – 1 kg málna (ki hogy érzi)
· erdei gyümölcs öntet (ízlés szerint)
· erdei gyümölcs lekvár (ízlés szerint)
· 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
· 3 dl Alpro Szójaital Natúr + Ca

Elkészítés:
A palacsintatészta hozzávalókat egy tálban csomómentesen elkeverjük. Felmelegítünk egy palacsintasütőt, amit minden palacsinta sütése előtt kissé megkenünk olajjal. A pudingport csomómentesen elkeverjük 3 dl tejjel, de nem verjük fel, hagyjuk, hogy folyékony állaga legyen. Turmixgépbe tesszük és tetszés szerinti mennyiségű málnát teszünk hozzá. A lényeg, hogy összeturmixolt állapotban szószos/pudingos állaga legyen, mint a képen. Ezután elkezdhetjük kenegetni a palacsintákat. Egy réteg a málnás-vaníliás krémből, aztán egy réteg lekvár, majd egy réteg a maradék málnából és így tovább. Tetszés szerint lehet variálni. A tetejére is lehet díszítésnek málnát tenni, illetve oda megy még az erdei gyümölcs öntet. Aztán be a hűtőbe! Hidegen a legfinomabb! Jó étvágyat! 🙂

Kapcsolódó cikkeink