Kiből lesz a sörbetsommelier? – A nap videója

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 03. 13. 11:26

Írtunk már többször is cikkeinkben egy gasztronómiai trendről: egyes területeken elmosódnak a határok az ételek és italok között. Kis fantáziával ide sorolhatjuk az utóbbi évek divatját: a borok ízét megpróbálják visszahozni a fagyasztott „desszertekben”, pontosabban a sörbetben. Az új évezredben eddig is trendi volt már az alkoholt tartalmazó fagylalt és jégkrém, a jó bor pedig igencsak alkalmas alapanyaga lehet a jeges édességeknek.

Addig, amíg egy-egy sörbetrecept sok hozzávalót, jellemzően cukrot tartalmazott, senki nem érezte újszerűnek az ötletet, ám az utóbbi időben a borsörbetek a borokra kezdenek hasonlítani. Sőt, 2010-ben a Vinitalyn bemutattak egy prosecco-sörbetet is a nagyközönségnek.
A kategória ásza szerintünk egy kis New Yorki vállalkozás – ide vezeti az érdeklődőt mai videónk.

Nem találták fel a spanyolviaszt, ám annál bátrabban vágott bele borsörbetek készítésébe egy kis New York-i vállalkozás két tulajdonosa. A két jó barát gasztronómiai koncepciója – és így termékei – talán azért különböztethetők meg jól a többi eddig ismert borfagylalttól, mert egyikük ugyan szakács, ám ők a sörbetet nem a cukrász, hanem a borász szemszögéből közelítették meg. Készítményeik kész, fejlődésük csúcsán lévő borokból készülnek, és mivel alkoholtartalmuk az 5 százalékot is eléri, elvben csak felnőttek fogyaszthatják. Az ötletgazdák azt mondják, ahogy a bor évről évre változik, úgy változik az ő sörbetjük is. Minden íz egyedi, csak limitált mennyiségben állítják elő, a boron kívül a lehető legkevesebb egyéb anyag hozzáadásával. A két fiatalember sörbetsommelier-nek nevezi magát, és világszerte több pincészettel együttműködve keresik azokat a borokat, amelyek adottságaik alapján a legjobb sörbetek készítéséhez alkalmasak. Különleges fagylaltgépekkel állítják elő termékeiket, de a receptet szigorú titokban tartják. A New York Times újságírója szerint a Wine Cellar Sorbets különlegességeit megkóstolók legtöbbjének első reakciója a „nahát, ez bor” kiáltás!

A videó az alábbi linkre kattintva nézhető meg >>

Kapcsolódó cikkeink