K&H kkv bizalmi index: túljutottak a mélyponton hazai vállalkozások?

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 04. 03. 12:55

„Többéves mélypontot követően felfelé korrigált a hazai vállalkozások egyéves várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index. A hangulat javulása főként annak tudható be, hogy a közterhek, valamint a vállalati kamatok változására vonatkozó, eddigi igen pesszimista várakozások mérséklődtek, miközben a gazdaságpolitika megítélése sem romlott tovább” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A 700 hazai kkv vezető megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index az előző negyedévben elért többéves mélyponthoz képest felfelé korrigált, és jelenleg -32 ponton áll. Habár egy negyedéves javulást követően egyelőre nem lehet trendfordulóról beszélni, ugyanakkor fontos az a tény, hogy az eddigi másfél éves csökkenő tendencia megtört. Az index pozitív elmozdulása minden árbevétel kategóriában egyaránt megfigyelhető, ugyanakkor a szektorok szerinti bontásban egyértelműen a mezőgazdasági cégek bizonyultak optimistábbnak az idei évi várakozásokat illetően, míg a szolgáltatóipari vállalkozásoknál a legkisebb mértékű a pozitív változás.

A jelenlegi pozitív változás leginkább annak köszönhető, hogy a gazdaságpolitika, a közterhek, valamint a vállalati hitelkamatok változására vonatkozó várakozások az elmúlt negyedéves zuhanást követően nem romlottak tovább. „A közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozásokban bekövetkezett javulás oka az lehet, hogy mindkét részindex már olyan mélypontot ért el, amelynél további romlást már nem feltételeznek a kkv vezetők. A közterhekkel kapcsolatos várakozás még mindig a legalacsonyabb a többi részindexszel összehasonlításban, mínusz 61 pont, ez azonban 16 pontos növekedés az előző negyedévhez képest. A pozitív elmozdulás annak köszönhető, hogy jelenleg a kkv-k mintegy 30%-a nem várja a cégét érintő közterhek további növekedését, szemben az előző negyedévben tapasztalt 16%-hoz képest” – elemezte az eredményeket a kkv szakértő. „A vállalati hitelkamatok várt változásának javulása feltehetően annak tudható, hogy a jegybanki alapkamat tartásának köszönhetően a vállalati hitelkamatok emelkedését is egyre kevesebb cégvezető valószínűsíti, 44% a korábbi 68%-hoz képest” – tette hozzá Németh László.
A legutóbbi felmérés alkalmával legpozitívabban az európai uniós pályázati támogatásokról, valamint a vevői kapcsolatok megítélésével kapcsolatban nyilatkoztak a vállalkozások.

Kapcsolódó cikkeink