K&H: agrotechnológiai váltásra van szükség

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 13. 11:10

Tartósan alacsony eladási árakra kell készülni a globálisan jó terméshozamok és a magas készletek miatt, így a mezőgazdasági termelőknek a hatékonyság növelésére és agrotechnológiai váltásra van szükségük – fejtette ki Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője a mezőgazdasági árak alakulását kommentálva az MTI-nek.

buza2

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 2,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 5,5 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek 2,5 százalékos árnövekedéséből tevődött össze – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Egyelőre még csak a búza esetében látszanak a tényleges betakarítási eredmények, a 17 százalékos árzuhanás egyértelműen a globálisan magas készletek és kedvező idei terméshozamok eredménye. A kukorica betakarítása augusztusban még nem kezdődött el, de a várt magas terméshozamok miatt itt is árcsökkenésre lehet számítani, akár tonnánként 40 000 forint alá is lemehet a kukorica ára – mondta Tresó István a bank közleménye szerint.
A tavalyinál 15-17 százalékkal alacsonyabb árszint azonban már nem csak a nyereséget viszi el, de kifejezetten veszteségessé teszi a termelést – tette hozzá a szakember.
Az árcsökkenés miatt szerinte szükséges agrotechnológiai váltás, hatékonyságnövelés elérésére az időjárási trendekhez jobban igazodó genetika választás, hatékonyabb talajművelés és tápanyag-utánpótlás, valamint saját tárolókapacitások kiépítése lehetnek a megfelelő eszközök.
Az állattenyésztőknél kedvezőbb a kép. Ugyan a globális szinten magas készletek és az orosz embargó hatására erőteljesen beszűkült sertésexport miatt a sertéstenyésztők régóta nehéz helyzetben voltak, mostanra leépültek a készletek, így a sertéshús felvásárlási ára normalizálódni tudott. Ezzel szemben a tej felvásárlási árának folyamatos esése miatt a tejtermelőkön fokozódik a nyomás, amit azonban enyhíthet a kormány napokban bejelentett szándéka, miszerint több friss tejet kapnának a közétkeztetés keretében a gyerekek – tájékoztatott a szakember. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink