Kezdődhet a búza aratása

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 01. 11:31

Mennyiségben és minőségben is jó termést várnak a jövő héten kezdődő búzaaratástól a gazdálkodók. Az optimista várakozásokat ugyanakkor beárnyékolja az alacsony árszint: a búza tonnájáért csupán 40 ezer forintot kínálnak a felvásárlók – írja a Magyar Idők..

Buza aratas

Eddig csupán néhány helyen, a korai fajták betakarításával próbálkoztak a gazdálkodók, hétfőtől azonban mindenhol megkezdődik a búza aratása – mondta lapunknak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A szakember szerint bár hagyományosan Péter és Pál napján, azaz június 29-én kezdik meg a kenyérgabona betakarítását az országban, az idén néhány napot csúszik az aratás kezdete.

A jövő héten már az egész országban gőzerővel dolgoznak a búzatáblákon a kombájnok. Az árpa aratása eközben már a felénél tart, ahogyan a repce betakarítása is megkezdődött. A szakember szerint a minőséggel annak ellenére nem lesz gond, hogy az idén számos gombafertőzés nehezítette a gazdálkodók dolgát. Az eddig mért termésátlagok is megfelelnek a várakozásoknak. Az árpa esetében 4-5 tonnát, repcénél pedig 3 tonnát érhet el az egy hektárra jutó átlagtermés. Búzából az előző éveknek megfelelően 5 tonnát várnak hektáronként a gazdálkodók.

Bár az országos átlag várhatóan nem marad el a korábban megszokott szinttől, a területi eltérések viszont óriásiak. Vancsura József szerint minőségben és mennyiségben is nagy különbségeket tapasztalnak a gazdálkodók. Az árpa esetében előfordul, hogy a tábla egyik feléről 6 tonnás, a másik feléről pedig hektáronként 1,5 tonnás átlagtermést takarítanak be a termelők. Mindez elsősorban a talaj minőségének, a fajták közti különbségnek és az időjárás szélsőségességének tudható be.

Szavai szerint az elmúlt években egyre több gazdálkodó kezdett el az úgynevezett hibrid fajtákkal foglalkozni. Ezek a gabonafélék 20 vagy akár 30 százalékkal is több termést hoznak, mint a hagyományos fajták. – Minden termelő versenyben akar maradni, ehhez viszont az kell, hogy egy hektárra vetítve minél hatékonyabban tudjon termelni – emelte ki Vancsura József. Az árak ugyanis régen látott mélyponton vannak. Az árpa tonnájáért 35 ezer forintot, míg a búzáért 40 ezer forintot kínálnak a felvásárlók.

A minőségi búza és a takarmánybúza között egyre csökken a különbség, a kenyérgabona ára alig 2000 forinttal magasabb, mint a takarmánybúzáé. Hosszú távon ezekkel az árakkal, átlagos vagy átlag alatti terméssel csak a vagyonuk felélése mellett tudnak talpon maradni a gazdálkodók. Aki nyereségre akar szert tenni, annak át kell gondolnia a növénytermesztési stratégiáját és folyamatosan fejlesztenie kell – tette hozzá a szakember. (magyaridok.hu, Köpöncei Csilla)

Kapcsolódó cikkeink