Kevesebbet termel a tartósítóipar
A konzervipar közel kétharmadát három piaci szereplő (a Globus helyébe lépő cseh Hamé, az Univer és a Bonduelle) tartja kézben. A konzervipar a hazai élelmiszeripar tradicionális iparága, csaknem valamennyi zöldség és gyümölcs feldolgozását végezték. A csökkenő termelés, szűkülő piaci mozgástér és romló finanszírozási kondíciók jellemzik a hazai konzervipari vállalkozásokat az EU-csatlakozás óta. Így volt ez tavaly is, amikor 15-20 százalékkal mérsékelték a kibocsátást. A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség által tömörített gyártók közül a konzervipar évi mintegy százmilliárd forintos árbevétellel dolgozik, a hűtőipar szereplői pedig mintegy 30-40 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak le. Mindkét iparág 80-90 százalékban exportra termel, miközben a hagyományos termékekkel foglalkozó nagyobb feldolgozók sorra felhagytak a tevékenységgel.
Továbbra is a túlélésért küzd a zöldség- és gyümölcsfeldolgozásra szakosodott magyar konzerv- és hűtőipar: míg a visszaeső kereslet miatt csökkennek az árak, addig mintegy 20 százalékkal emelkedtek a gyártók költségei.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: mennyiségében csökkent, értékben emelkedett a mezőgazdasági termelés 2020-ban
A mezőgazdasági termelés 2020-ban az előző évi áron 2,2 százalékkal…
Tovább olvasom >Varga Mihály: az idén 4-4,5 százalékos lehet a növekedés
A pénzügyminiszter szerint ha húsvét után, megfelelő átoltottság esetén nyitni…
Tovább olvasom >Elemzők: a kiskereskedelem nyárra érheti el a járvány előtti szintet
A járványhelyzet előtti szint elérése a nyári hónapokban várható a…
Tovább olvasom >