Kétnyelvű feliratokat helyezett el révkomáromi üzletében a Tesco

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 29. 11:02

A Fontos vagy! nevű szlovákiai magyar civil szervezet kezdeményezése alapján kétnyelvű, szlovák és magyar feliratokat helyezett el a Tesco a napokban megnyílt révkomáromi üzletében.

A civil szervezet még a nyár folyamán a CBA-t is megkereste, kétnyelvű feliratok kihelyezését indítványozva. Az üzletlánc a kérésre reagálva magyar feliratot helyezett el párkányi üzletének homlokzatán.

Boldoghy Olivér, a Fontos vagy! a kétnyelvűség vizuális megjelenéséért küzdő civil szervezet aktivistája az MTI-nek nyilatkozva elmondta: miután megtudták, hogy a Tesco üzletet nyit Révkomáromban, levélben hívták fel a vállalat figyelmét a város lakosságának etnikai összetételére és ennek alapján indítványozták a kétnyelvű feliratok kihelyezését. “Viszonylag hamar ígéretet kaptunk erre a vállalattól, és a magyar nyelvű feliratok csakugyan meg is jelentek a napokban megnyílt üzletben” – közölte Boldoghy Olivér. Rámutatott: a kétnyelvű tájékoztatás teljes körű, mivel a magyar nyelvű feliratokon kívül a hangosbemondó is kétnyelvű.

A civil szervezet aktivistája rámutatott, hogy a révkomáromi üzlet esetében komolyabb eredményt sikerült elérniük, mint a CBA párkányi üzletében. “Míg itt következetesen minden feliratot kétnyelvűvé tettek, addig a párkányi üzletben csak a homlokzaton helyeztek el magyar feliratot, benn az üzletben minden változatlan maradt” – mondta Boldoghy Olivér. Hozzátette: azóta újabb levélben kérték a kétnyelvűség vizuális megjelenítésének folytatását a CBA-tól.

Erdélyiová Iveta, a CBA Slovakia kft marketingmenedzsere a téma kapcsán az MTI-nek azt mondta: vásárlóik kérése alapján helyezték el a magyar nyelvű feliratot a párkányi üzleten, valamint nem sokkal később – szeptember elején – a Felsőszeliben megnyílt üzleten is. Hozzátette: amennyiben a jövőben más üzleteik esetében is érkezik ilyen irányú megkeresés a helyiek részéről, annak is szívesen eleget tesznek.

Boldoghy Olivér további terveik kapcsán elmondta: a feliratok kétnyelvűvé tételét célzó kérésükkel már a közeljövőben megkeresik a Révkomáromban üzlettel rendelkező többi üzletláncot is. “A Billa egyelőre elutasítással válaszolt, a Kauflandot, a Lidlt a közeljövőben keressük meg” – mutatott rá. (MTI, Starovic Tibor)

Kapcsolódó cikkeink