Kétmillió kilogramm cukrot dob piacra a Vidékfejlesztési Minisztérium

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 01. 12:35

A magyar tulajdonú CBA és Co-op üzletláncokban dobja piacra a kétmillió kilogrammos állami stratégiai cukorkészletet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Az agromonitor.hu információi szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már meghozta az értékesítéshez szükséges alapítói határozatot, így az állami cukor várhatóan a jövő héten megjelenik az üzletekben.

A VM a lakossági ellátást kívánja javítani, így a készlet egy kilogrammos kiszerelésben jut a boltokba. A konkrét ár egyelőre kérdéses, de a tárca szándékai szerint a felszabadított mennyiség a 299 forintra „beállt”, jelenlegi kilónkénti áraknál olcsóbban kerül a polcokra. E mennyiség – vélik ugyanakkor szakértők – önmagában nem befolyásolhatja érdemi módon a belföldi árakat, de a közelmúltbeli brüsszeli döntésekkel együtt – amelyek 800 ezer tonna cukorral bővítik az uniós piaci kínálatot – már árcsökkentő hatást fejthet ki.

A stratégiai készletet a VM-hez tartozó, állami tulajdonú TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. raktárából szabadítják fel. A kitárolt mennyiséget a társaságnak – várhatóan legkésőbb december 31-ig – újra fel kell töltenie. A cég minden bizonnyal nyer az üzleten, mivel mai készleteit alacsonyabb árakon szerezte be, az őszi cukorkampányban pedig a jelenlegieknél olcsóbban vásárolhat, ha a várt további árvisszarendeződés valóban bekövetkezik – írja az agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink