Két év múlva újraindul az AKG

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 10. 22:18

El kell érni, hogy a következő európai uniós költségvetési ciklusban a kis és közepes gazdaságok kerüljenek előtérbe – hangzott el a Miniszterelnökség által szervezett bátaszéki agrárfórumon.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról is beszélt, hogy a helyi földbizottságok feladatát május 1-től a kamara megyei elnökségei látják el. Mint mondta, eddig mintegy négyezer termőföld adás-vételéhez járultak hozzá; a települési agrárgazdasági bizottságok véleményezik az adás-vételt, a megyei elnökség pedig dönt róluk. A 2014–2020 közötti vidékfejlesztési program forráselosztása szerint beruházásra és tárgyi eszközökre jut a legnagyobb összeg, 450 milliárd forint, és 188 milliárd az agrár-környezetvédelemre fordítható keret. Mezőgazdasági üzemek fejlesztésére 59, ökológiai gazdaságok támogatására 62 milliárd forintot terveztek.

A fórumon elhangzott az is, hogy 2016. január 1-től olyan agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programot vezetnek be, amely valóban a kis és közepes gazdaságokat szolgálja. A szakmailag is átdolgozott programot kevesebb jogcímmel hirdetik meg, a cél az, hogy mindenki egyszerűbben tudjon hozzáférni.

Kapcsolódó cikkeink