Kertészeti és élelmiszeripari kiállítás: indul Kecskeméten a Hírös Hét Fesztivál

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 18. 11:18

Hétfőn kezdődik és jövő vasárnap estig tart Kecskemét legrégebbi múltra visszatekintő és legrangosabb rendezvénye, a Hírös Hét Fesztivál.

Mák Kornél, Kecskemét oktatási és kulturális ügyiért felelős alpolgármestere csütörtökön az eseményt beharangozó tájékoztatón felidézte: az 1934 óta tartó fesztivál első időszakában a mezőgazdasági termékek bemutatásán volt a hangsúly, ma azonban már a turizmus és a kulturális programok széle skálája jellemzi a város legnagyobb rendezvényét.
Az alpolgármester kiemelte: Debrecen és Kecskemét kulturális együttműködési megállapodást köt, amelyet augusztus 20-án Debrecenben, a Virágkarneválon, majd két nap múlva Kecskeméten, a Hírős Hét Fesztivál megnyitóján írnak alá.
Csabai Lili, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Fesztiváliroda ügyvezető igazgatója a 77. fesztiválról elmondta: ünnepi közgyűléssel indul az egy hétig tartó rendezvény, ahol a város ez évi kitüntetettjeinek adják át az elismeréseket.
A reggeltől késő estig tartó programokat a főtéri nagyszínpadon tartandó koncert zárja. Lesz pékverseny, rózsa- és virágkiállítás, dalos-táncos találkozó és a zárónapon megrendezik a babakocsis felvonulást. A fesztivál utolsó napja a gyerekeké lesz, melyen a Ciróka Bábszínház szervez programokat, este pedig az Alma Együttes koncertjére várják a fiatal korosztály tagjait.
Csabai Lili közlése szerint, a fesztivál 20 millió forintos költségvetéséhez több szponzor biztosított anyagi támogatást. Hangsúlyozta: a fesztiválra 143 faházat állítottak fel a város főterén, melyeket kibéreltek a különböző vállalkozások.
Hamzáné Lakó Judit, a Kecskeméti Kistérségi Iroda vezetője elmondta, hogy a kistérség települései az idén 14. alkalommal jelennek meg a nagyközönség előtt.
A kertészeti és élelmiszeripari kiállítás a város főterén várja az érdeklődőket. A társulás 17 településéről több mint 150 kiállító terményeit ismerhetik meg, 50 kézműves munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők, valamint 28 kulturális csoport produkcióját láthatják a nézők.
Hamzáné Lakó Judit felhívta a figyelmet a mezőgazdasági és vidékfejlesztési fórumra, melyen előadást tart mások mellett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Font Sándor, a Regionális Fejlesztési Tanács elnöke is.
A Hírös Hét fesztivált ötletét a 30-as években Kecskeméten megrendezett Barack ünnepéből vették. Az első fesztivált 1934-ben még a barack érési idejére, július közepére időzítették. Az első fesztiválon részt vett a város szülötte, Kodály Zoltán is.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink