KDNP: szigorodhatnak az élelmiszerek forgalomba hozatalának feltételei

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 14. 13:00

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint konszenzussal fogadhatja el az Országgyűlés az élelmiszerek forgalomba hozatalának szabályairól szóló törvényjavaslatot, amely többek között rögzíti a kiszabható bírságok összegének megemelését is.

Tarnai Richárd országgyűlési képviselő szerdán, sajtótájékoztatón kiemelte, a jövőben a nem megfelelő minőségű termékek előállítóit és forgalomba hozóit egyaránt felelősség terhelné. A kiszabható minimális bírság összege 25 százalékkal, 15 ezerről 20 ezer forintra, míg felső határa 2 milliárdról 5 milliárd forintra nőne – ismertette.

A kereszténydemokrata politikus közlése szerint az összeg több tényezőtől is függ, így a lefoglalt áru értékétől, mennyiségétől, attól, hogy a cég korábban követett-e el hasonló szabályszegést, illetve ismételten történik-e meg a forgalomba hozatal.

Most általában 30-60 millió forint között mozognak a kiszabott topbírságok – közölte, hozzátéve: a jogszabály elfogadásával megakadályozhatják, hogy a gyártók, bérgyártók a jövőben kibújjanak a felelősség alól.

A KDNP-s politikus külön kiemelte az objektív felelősség megjelenését, amely a közlekedési szabálysértéseknél már működik. Az új jogszabály tartalmazza továbbá a hamisított élelmiszerek pontos és precíz megfogalmazását is.

Tarnai Richárd azt mondta, hogy minden olyan módosító indítványt befogadtak, amelyek az egészséges, jó minőségű élelmiszerek terjesztése érdekében születtek.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény módosításához beadott indítványokról jövő héten szavaz a Ház, és várhatóan rá egy héttel tartják az előterjesztés végszavazását.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink