Magazin: Kapu egy másik világba – Ízimportőrök III.

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 15. 12:00

Ízimportőrok című sorozatunkban budapesti nemzeti boltokat mutatunk be.

Kétségkívül a legrégebben működő „nemzeti” élelmiszerüzlet Magyarországon a budapesti Nagycsarnokban működő Ázsia bolt. Tulajdonosa, az addig egy Meinl szupermarket üzletvezető-helyetteseként dolgozó Varga Sándor és felesége 1988-ban nyitották, amikor a gasztronómia globalizációja itthon kevés „külföldi” étterem mellett legfeljebb néhány szakácskönyvet jelentett.
A különleges élelmiszereket árusító üzlet, a tulajdonosok keleti vonzódása miatt, hamar az ázsiai konyhák alapanyagaira kezdett specializálódni – ilyesmit korábban szinte sehol nem lehetett nálunk vásárolni. Az Ázsiából származó termékek többnyire Hamburgon keresztül érkeztek. A külkereskedelem liberalizálódásával az árukészlet és a választék hirtelen nőni kezdett – ezzel párhuzamosan a tulajdonosok ismeretei is fokozatosan bővültek, méghozzá nemcsak nyugat-európai kiállításokon és szakkönyvekből. Kezdetben például az itt tanuló vietnámi és kambodzsai diákok mondták el vásárlásaikkor, milyen termékekre lenne szükségük. Fokozatosan nyílt ki a világ az üzemeltetők és a magyar vásárló előtt egyaránt, és Vargáék nemcsak tanúi lettek az utóbbi két évtized trendjeinek, hogyan hódítják meg sorban az ázsiai konyhák a „művelt nyugat” gasztronómiáját (a kínai, majd a thai után sorban az indiai, az indonéz és a maláj, legutóbb pedig a japán), de szerepet is vállaltak abban, hogy a magyar gurmandok megélhessék ezeket a változásokat.

A Nagycsarnok aljában fokozatosan bővített üzletben ma 5-6000 féle termék – a szárazárú és konzervek, szószok mellett friss fűszerzöldségek ugyanúgy megtalálhatók, mint a mélyhűtött halak, gombák, tészták, ami azt jelenti, hogy minden termékcsoportból rendkívül széles a választék.

Számos magyar vendéglátó partnerük van (a jobb budapesti szállodák kivétel nélkül), a Kempinski mindenkori új séfjét például mindig elhozzák ide, mielőtt megkezdi munkáját. Varga úr annyira biztos meggyőző árukészletében, hogy nem is a korlátozott mozgásterű beszerzőket látja legszívesebben boltjában, hanem azt szereti, ha a séf, vagy maga a tulaj jön ide!

Kapcsolódó cikkeink