Kapacitásbővítést tervez a tiszaföldvári Zsoldos Pálinka Manufaktúra
Kapacitásbővítést tervez a Zsoldos Pálinka Manufaktúra, a fejlesztésre a növekvő megrendelések miatt van szükség – közölte a társaság egyik tulajdonosa csütörtökön az MTI-vel.
Nagy Tamás elmondta: a manufaktúra kapacitása 40 százalék alkoholtartalomra vonatkoztatva, évente 12-13 ezer liter pálinka elkészítését teszi lehetővé. Mivel évről-évre egyre több bérfőzető viszi hozzájuk a cefrét a Tiszazug térségéből, sőt Budapestről is, a mintegy száz négyzetméteres üzemet bővíteni kell. Ennek érdekében támogatásra pályáznak az ősszel – tette hozzá. Terveik szerint megháromszoroznák kapacitásukat, ez várhatóan létszámbővítéssel jár majd. A manufaktúra jelenleg nyolc embernek ad munkát – jegyezte meg. A kereskedelmi tételekhez őstermelőktől szerzik be az alapanyagot a Tiszazugból. A manufaktúra által feldolgozott alapanyagok között szamóca, cseresznye, meggy, sárga-, illetve őszibarack, szőlő, szilva szerepel, de készítettek már pálinkát faeperből és fügéből is. A hagyományos gyümölcspárlatok mellett a Zsoldos termékpalettáján szerepel egyebek között a világ legcsípősebb paprikájaként bejegyzett Carolina Reaper chili ágyas cseresznyepálinka.
A manufaktúra termékeivel számos szakmai elismerést elnyert már, legutóbb az International Wine and Spirit Competition (IWSC) versenyen szerzett aranyérmet Irsai Olivér szőlő pálinkájával gyümölcspárlat kategóriában. A Zsoldos termékeit elsősorban Tiszaföldvár környékén, Budapesten, a Balatonnál találhatják meg a fogyasztók a vendéglátóhelyeken. Nagy Tamás rámutatott: a pálinka piaca „rettenetesen pang” Magyarországon. Ennek oka, hogy a pálinka is népegészségügyi termékadó (NETA) -köteles lett, amely jelentős áremelkedést eredményezett. A külföldi értékesítést véleménye szerint „alulról építkezve” lehet elkezdeni olyan országokban, ahol hasonló termékeket készítenek. Franciaországban például a magyar feketeribizli pálinka, Németországban a birspárlat meg tudná vetni a lábát – vélte. A tulajdonos tájékoztatása szerint a 2015-ben Tiszaföldváron alapított, száz százalékban magyar tulajdonban levő Zsoldos Pálinka Kft., a Zsoldos Pálinka Manufaktúra csak pálinkafőzést végez, bérfőzésből tavaly 11,8 millió forint árbevétele származott. Az értékesítés az ugyanazon tulajdonosi szerkezettel működő Zsoldos Fruit Szociális Szövetkezet feladata, amelynek nettó árbevétele tavaly mintegy 5 millió forint volt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
13 millió eurót ruház be a DS Smith ausztriai gyáraiba
A DS Smith csomagolóipari vállalat 13 millió eurót invesztál az…
Tovább olvasom >11,5 millió eurót fordított boltfelújításra a Maxima Latvija 2023-ban
A Maxima Latvija 2023-ban 11,5 millió eurót ruházott lettországi üzlethálózatának…
Tovább olvasom >MBH Bank: Az agrárvállalkozások csaknem fele számol az EU pályázati forrásaival
Bizakodó hangulat jellemzi a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart az Európai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét vidéki nagyvárosban bővíti szolgáltatását az IKEA
A megfizethetőség és az elérhetőség jegyében az IKEA folyamatosan fejleszti…
Tovább olvasom >Korán érkezik a nyár a Borsodi Friss új ízével
Új, egzotikus ízvilágú taggal bővül a Borsodi Friss termékcsalád. A…
Tovább olvasom >NAK-FruitVeB: bőven jut exportra is a magyar tormából
A hazai piac mellett bőven jut exportra is a kiváló…
Tovább olvasom >