Júniusban borúsabban ítélte meg exportlehetőségeit a német ipar

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 06. 27. 11:05

Romlottak a német ipar exportvárakozásai júniusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése alapján.

 

Romlottak a német ipar exportvárakozásai

A német exportőrök körében kissé romlott a hangulat. Az ifo exportvárakozásokat számszerűsítő hangulatindexe júniusban 3,7 pontra csökkent a májusi 4,4 pontról.
A német exportágazat kilátásait a logisztikai problémák mellett elsősorban a nagyfokú geopolitikai bizonytalanság rontja.

Az autóiparban azonban visszatértek az optimista várakozások. Február óta először számít az ágazat a külföldi forgalom növekedésére.

A gépgyártók, az italgyártók és a ruházati termékek gyártói is több exportra számítanak. Az elektromos berendezések gyártói jelentős visszaeséssel szembesültek, várakozásaik 2020 júniusa óta a legalacsonyabb értékre estek. Emelkedésről már csak ritkán beszélnek. A bútorgyártók és a nyomdák csökkenő külföldi eladásokat várnak.

Egy évvel ezelőtt, 2021 júniusában 22,2 ponton állt a német exportőrök üzleti várakozásait számszerűsítő index értéke. Az idén januárban 16,1 ponttal kezdett az ifo intézet  exportágazati hangulatindexe, majd márciusban egészen mínusz 3,1 pontig süllyedt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink