Jövőre megépül Szolnokon a citromsavgyár

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 18. 11:05

A tervek szerint 2016 decembere előtt megkezdheti működését a Szolnokon létesítendő citromsavgyár – erről a kínai beruházó China BBCA Group Co. elnöke beszélt a projekt megvalósítását célzó, a kiviteli tervek elkészítését, a próbaüzem részleteit, a működést tartalmazó szindikátusi szerződés aláírása előtt a szolnoki polgármesteri hivatalban.

citrom

Li Rongjie elmondta: a 2011-ben indult egyeztetések során minden fontos lépést megtárgyaltak a felek, a 62 milliárd forintos beruházás 2016-ban indul. Hozzátette: a gyárban a kezdetben évi 60 ezer tonna termék előállításához 100 ezer tonna kukoricát használnak majd fel, de később szeretnék a feldolgozott kukorica mennyiségét 500 ezer tonnára emelni. Az alapanyagot Szolnok 100 kilométeres körzetéből szállítják majd a létesítménybe.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen szólt arról, hogy a 440 új munkahelyet teremtő, több száz beszállítóval dolgozó gyár megépítése nem csak Szolnok, de a térség, Magyarország és Európa számára is kiemelkedő jelentőségű, amelyet a magyar kormány támogat. Hozzátette: a citromsavgyár építése is jó példa arra, hogy Szolnokon érdemes beruházni, a város gazdasága erősödik.

Kovács Zsolt, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a beruházás nem csak technológiai fejlődést jelent, és munkahelyet teremt, hanem pénzügyi számokban is mérhető megtérülést nyújt a felek számára. Beszéde végén átnyújtotta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beruházáshoz gratuláló levelét Li Rongjie elnöknek.

A beruházás megvalósítására korábban kínai-magyar vegyes vállalatot hoztak létre. A kormány 2012-ben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt. citromsavat előállító üzemének beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, 2013-ban pedig jóváhagyta, hogy a beruházás állami kontrollja és a beruházáshoz szükséges önrész biztosítása érdekében az állam tulajdonrészt szerezzen a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-ben.

A citromsavat az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyiparban, ezen belül különösen a kozmetikai területen használják fel. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink