Jövőre jelentős bordrágulás jöhet

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 09. 12:08

A borhiány és a szőlőárak emelkedése miatt a legtöbb pincészet emeli árait, január 1-jétől a Varga Pincészet elemzése szerint 15-20 százalékos drágulás várható.

Ez alól csak azok a pincészetek jelentenek kivételt, amelyek a szokásos tavaszi áremelésen kívül már októberben is bejelentettek egy 10 százalék körüli emelést; nekik így csak 10 százalékos növelést kell végrehajtaniuk.

Az elemzés emlékeztet arra, hogy az idén az alacsonyan fekvő területeken már a téli és a tavaszi fagy elvitte a fele termést, a homoki ültetvények pedig szinte kisültek a forróságban, a területek nagy részében 90 százalékos terméskiesésről beszélnek a gazdák. Az alföldi borvidékek nagy aránya miatt az országos terméskiesés 50-60 százalék körül lehet.


Az idén a szokásos 3-3,5 millió hektoliter helyett 1,2-1,5 millió hektoliter bortermés várható, az ágazat idei veszteségét a terméskiesés miatt 60 milliárd forintra teszik.

A korábbi évtizedek túlkínálatával szemben jelentős és tartós borhiány alakult ki, mert a pincészetek borkészlete oly mértékben csökkent, hogy azt egyetlen jó termésű évben már nem lehet behozni, ennek következtében tovább nőnek az árak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink