Jövedelemarányosan többet fordítunk alkoholra és élelmiszerre, mint az uniós átlag

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 23. 15:00

Az Európai Unióban a háztartások jövedelmüknek átlag 11,9 százalékát fordítják élelmiszerekre, míg alkoholra az Eurostat mérései szerint a jövedelem átlag 1,5 százaléka jut.

Az európai statisztikai hivatal friss felmérése szerint a magyar lakosság élelmiszerre és alkoholos italokra is nagyobb jövedelemarányos részt fordít, mint az átlag uniós tagállamok polgárai. Élelemre a 15,1 százalék, alkoholos italokra pedig 5,3 százalék jut. Az élelmiszerek tekintetében Magyarország átlagosnak tekinthető, érdekesség, hogy például Finnországban, Svédországban vagy Franciaországban jövedelemarányosan kevesebbet költenek élelmiszerre.

Ami az alkoholt illeti, a jövedelemarányos költést tekintve a magyar lakosságot csak az észtek előzik meg 5,8 százalékkal, ezt követi Magyarország 5,3 százalékkal. Ezt a szintet csak Litvánia közelíti meg 4,7 százalékkal, ami a harmadik helyre volt elegendő. A közép-európai térség egyébként elég “jó” helyen szerepel ilyen tekintetben, a csehek 3,7 százalékot, a lengyelek 3,8 százalékot fordítanak alkoholra. Ettől kissé lemarad Szlovákia a maga 2,3, illetve Románia 2,2 százalékával.


Ha a teljes élelmiszer skálát tekintjük (élelmiszer, alkoholos és alkoholmentes italok, vendéglátás), akkor az átlagos uniós ráfordítás 22 százalék és a tagállamok túlnyomó többségében ennek legnagyobb részét az élelmiszerek teszik ki. Kivétel ez alól Írország, az Egyesült Királyság és Spanyolország, ahol a lakosság többet költ vendéglátóipari egységekre, mint élelmiszerre – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink