Jön a kenyérrendelet

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 06. 11:53

A kormány kenyérrendelettel szabályozná, mit lehet kenyérként árulni a boltokban – olvasható az Indexen. Az Élelmiszerkönyvben jelenleg szereplő szabályszigorítás mindenkit közvetlenül érint, ugyanis ha életbe lép, megváltozik a kenyerek összetétele és íze is. Jön a kevesebb só és a több rost, egy sor eddig kategorizálatlan kenyérfajtáról pedig pontosan megmondják, milyennek kell lennie.

kenyer

Új kenyérrendeletet lengetett be a kormány, mely a kenyerek minőségét garantáló, a jelenleginél kevésbé megengedő szabályozást jelentene. Ilyen előírások léteznek máshol is Európában, a pékségek terén nagy múltra visszatekintő Franciaországban például szigorúan kikötik az egyes kenyérfajták pontos tartalmát és elkészítési módját.

Ha az új magyar rendelet életbe lép:

a fehér és félbarna kenyerekre vonatkozó szabályokat úgy módosítja, hogy elkészítésükhöz az eddig előírt lisztek (a fehér kenyérnél BL80, a félbarnánál BL112 és RL90) mellett maximum 1 százalékban más lisztet is fel lehet használni, ha adalékanyag hordozójaként kerül a termékbe.

az Élelmiszerkönyvben eddig is szereplő kenyérfélékre (fehér, félbarna, rozs- és rozsos, a többgabonás stb.) vonatkozó több szabályt részben módosít. A jelenlegi szabályok például a rozsos kenyérnél megengedték, hogy csak 15,1 százalékos legyen a rozsliszttartalom, az új szabályok azonban minimum 30 százalékot írnak elő. A rozskenyérnél pedig az aktuális szabály minimum 40 százalékos rozslisztarányt vár el, amit a tervezet 60 százalékra emel.

meghatározza az Élelmiszerkönyvbe újonnan bekerülő kenyerek, például a Graham-, a teljes kiőrlésű, a tönköly-, a kukoricás kenyér tartalmát és elkészítési módját.
előírja a kenyerek sótartalmának csökkentését. Jelenleg minimum 1,5, maximum 2,8 százalékos lehet a sótartalom, a tervezet szerint 2017. július 1-jétől 1,3–2,5, 2018-tól pedig 1,3–2,35 százalékra csökken a sótartalom.

A tervezettel kapcsolatban az Index megkereste a kenyerek és péksütemények gyártóit tömörítő Magyar Pékszövetséget, melynek elnöke, Septe József csak szűkszavúan kommentálta a várható változásokat. Septe szerint a rendelet egyértelmű szigorítás, de a benne szereplő számok a végleges verzióig még változhatnak. Bármi is lesz belőle, be fogják tartani az új szabályokat, mondta, ugyanakkor a sócsökkentésre vonatkozó részt problémásnak tartja. A Pékszövetség elnöke szerint a magyarok hozzá vannak szokva a kenyerek sótartalmához, ha ebből vissza kell venni, akkor könnyen lehet, hogy nem fog ízleni nekik. Az Index kisüzemi, minőségi kenyereket sütő pékségben dolgozó forrása szerint azonban a sócsökkentés leginkább azokat zavarhatja, akik gagyi kenyereket gyártanak. Ha a megfelelő eljárással készítik, a kenyérnek magától is jó íze van. (Index)

Kapcsolódó cikkeink