Jól szerepeltek a vörös- és desszertborok az MTA versenyén

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 21. 12:24

A Magyar Tudományos Akadémia szakértői 140 nedűből választották ki 2011 legjobb borait – írja a szabadfold.hu.

Pálinkás József, az MTA elnöke oklevéllel ismerte el az akadémiai borverseny első három helyezett kiválóságát az Országos Minősített Borverseny eredményhirdetésén. A versenyre 53 borászat nevezett be 140 borral. Az idén hat kategóriában nyerhették el a legjobb borászok „a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011” elismerő címet.

Nem volt meglepetés, hogy a 2010-es rozék a tavalyi rossz időjárás miatt halványabban szerepeltek, ugyanakkor a korábbi évek vörösborai és desszertborai már gyönyörű képüket mutatták a versenyen, ahol előbb a 10 legjobb terméket válogatták ki, majd jött a döntő.

A kategória nyertese az alábbiak:

Felső kategóriás fehérbor: Mátraalja borvidék, Borpalota Kft., 2008., Fríz Hárslevelű
Felső kategóriás vörösbor: Villány, Günzer Zoltán Pincészet, 2007., Ördögárok
Felső kategóriás desszertbor: Tokaj-Hegyalja borvidék, Úri Borok Pincészet, 1999., 6 puttonyos Tokaji Aszú
Közép kategóriás fehérbor: holtversenyben Scheller Szőlőbirtok, 2006., Balatonfelvidéki Áldozói Zöldveltelini, 2006., és Tokaj-Hegyalja, Chateau Dr. Kovács Grand Cru pincészet, 2009. Asszonyfektető,
Közép kategóriás vörösbor: Villány-Siklósi borvidék, Koch és társai Szőlőbirtok és Pincészet, 2007., Cabernet Sauvignon
Rosé: Gál Pincészet, 2010., kunsági Zweigelt Rosé

Kapcsolódó cikkeink