Jó üzlet a cukorbefektetés

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 03. 12:30

Akár 250 százalékos hozamot is fialhattak a tőzsdei cukorbefektetések 2008 és 2011 között, ami egyre több kisbefektető figyelmét irányítja rá erre az alapvető élelmiszeripari nyersanyagra.

Más árupiaci termékekhez hasonlóan részben a spekulatív pénzek beáramlásának hatása érződött a cukor piacán is a 2008-as pénzügyi válság kipattanása előtt, de igazán látványos áremelkedést 2009-ben láttunk, amit 2010-ben meredek esés, majd újabb szárnyalás követett. A rövidtávú hullámzásban rejlő potenciál mellett a hosszabb távú hozamlehetőségeket jelzi, hogy aki nem számolta fel befektetését, jelenleg is csaknem háromszoros hasznot könyvelhet el – mondták a tőzsdén forgó cukorba fektető alapok teljesítményét elemző KBC Securitiesnél.

Az árupiaci termékek a tankönyvek szerint a kockázatok megosztását szolgálják a befektetésekben. Áraik alakulása ugyanis a múltban nem függött annyira az általános részvénypiaci hangulattól. A tankönyvi tételt átírta azonban, hogy a 2008-as válság előtt óriási mértékben áramlott be a forró pénz több alapvető élelmiszeripari nyersanyag piacára is, ami felhajtotta az árat. A részvénypiacok összeomlásakor az intézményi befektetők, hogy készpénzhez juthassanak, felszámolták az árupiaci alapokban lévő befektetéseiket is. Ez viszont átmeneti áresést okozott több terméknél, így a cukornál is. „Hosszabb távon a cukor árát ismét elsősorban a fundamentális okok határozhatják meg, mint az időjárás vagy a cukor-termőterületek változása, míg a spekuláció szerepe kisebb lett, de nem szabad megfeledkezni a politikai tényezőről, az állami támogatások és vámok hatásáról sem”– jegyezte meg Somi András, a KBC Securities online üzletágának vezető elemzője.

A keresletet befolyásoló tényezők alapján, hosszabb távon a cukor áremelkedésére számítanak az elemzők, annak ellenére, hogy idén úgy tűnik, rég nem látott bőséges termés növeli a világpiaci kínálatot. Ebben nemcsak a növekvő élelmiszerfogyasztás játszik szerepet, hanem a bioetanol-gyártás felfutása is. Az emelkedő olajárak miatt a világ cukortermelésének csaknem negyedét előállító Brazíliában egyre nagyobb tételben dolgozzák fel a cukornádat bioüzemanyaggá, ami hosszú távon szűkítheti a cukorkínálatát. A fejlett világban ugyanakkor sok helyen elszakadtak a cukorárak a világpiactól a cukortermelés leépítése mellett is megmaradt védővámok miatt.

Az agrártermékek, ezen belül a kávé vagy a cukor egyre gyakoribb célpont a kisbefektetők körében is, bár a részvényekhez hasonló módon kereskedhető árupiaci ETF-eknél, a hagyományosan kedvelt olaj és az arany valamint az egyéb fémek dominanciája érezhető” – jegyezte meg Somi András. Akár a nagyobb mennyiségben cukrot fogyasztó családoknak is érdemes mérlegelniük, hogy a családi költségvetésben növekvő tételt jelentő kiadásokat fedezzék tőzsdei cukorbefektetéssel, egy lekvárfőző kisüzemnek viszont mindenképpen érdemes erre törekednie. A fedezéshez alkalmas eszközök lehetnek a Magyarországon kevéssé ismert tőzsdén jegyzett befektetési alapok (ETF-ek), amelyekkel egyszerűen lehet kereskedni. Aki hozzáfér a nagy forgalmú külföldi tőzsdéken, mint például a New York-i börzén jegyzett ETF-ekhez, kis költséggel, egy részvényvásárláshoz hasonló tranzakcióval invesztálhat egyebek mellett számos agrártermékbe és nyersanyagba is.

A növekvő kereslet és a mind költségesebb előállítás hosszú távon egyértelműen jó befektetési célponttá teszi a cukrot, de például az idei árhullámzás a rövid távú hozamra vadászó aktív tőzsdézők életét is megédesítette. „Az első félévben egyharmaddal esett a cukorba fektető ETF-ek ára, májustól mostanáig viszont mintegy 50 százalékkal emelkedtek a jegyzések, így az áresésre játszó és az emelkedésre spekuláló befektetők is megtalálhatták számításukat, ha jó érzékkel vetették bele magukat a kereskedésbe” – mondták a KBC Securitiesnél.

A cukorba fektető alapokkal az elmúlt időszakban akár egyetlen hónapban 16-17 százalékos hozamot lehetett elérni,de megtalálhatták számításukat a hosszabb távra befektetők is. Aki például 2008 elején vásárolt be egy alapba a tőzsdén és az idei áresés előtt kiszállt, pénzét három és félszeresére növelhette, de aki rendületlenül kitartott mostanáig, az is 270 százalékos hozamot ért el. A cukoralapokba való befektetés egyébként a devizaárfolyamok jövőbeli alakulása szempontjából sem tűnik rossz üzletnek, mivel a befektetést dollárban tartják nyilván, s a jövőben elemzői vélemény szerint esély van a dollár további erősödésére a forinttal szemben, a devizaárfolyamok ingadozása így növelheti a forintban számított hozamokat – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink