Egy igazi „negyedik étkezéses” hely – A nap képe

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 24. 10:00

Felgyorsult életritmusunkhoz hozzátartozik: gyakran éjszaka „élünk”. A fiatalok szórakozásra használt időszaka rendkívüli módon kitolódott az éjszaka felé, és bár önkormányzataink némelyike ma sokat tesz ez ellen, az élet a szórakozóhelyeken sokszor még nálunk is csak este 10 körül kezdődik.

A világ nagyvárosainak utcái tele vannak a bulikról, éjszakai mozizásból hazatérők éhes, méghozzá legtöbbször nehéz ételekre éhes csoportjaival. A vacsora és a reggeli közé eső időszakot hidalja át az úgynevezett negyedik étkezés (forthmeal), amely néhány éve igencsak komolyan vett fogalom az urbánus vendéglátásban. Mind kevésbe csak hétvégén, és nem csak a tizen- és huszonévesek veszik igénybe egyre többször az éjszaka finomságokkal kedveskedő éttermek szolgáltatásait.

Ahogy lenni szokott, az igényre először a gyorséttermek reagáltak, majd szállodák kezdtek reggelig „meghosszabbított” vacsoralehetőséget kínálni utcáról is elérhető éttermeikben. Mostanra eljutottunk arra a szintre, amikor már a vendéglátóhely koncepcióját és dizájnját is kifejezetten a negyedik étkezéshez alakítják.
A New York-i Sohóban szeptemberben nyílt MacBar az éjszakai vendéglátóhely prototípusa: mac-szendvicsek és tésztaételek kalóriadús feltétekkel, ülőhely kevés van – a vendég sokszor inkább az utcán, hazafelé fogyasztja el az ételt, a kiszolgálás és fizetés gyors, a fűszerezés és az ital „önkiszolgálós”. Tegyük hozzá, az ötlet bárhol megvalósítható, ám esetünkben a Sohóról van szó; a fogások különleges alapanyagokból készülnek, így az árak nem éppen gyorséttermiek.

Kapcsolódó cikkeink