Jelentősen növelné termelését a Szarvasi Mozzarella Kft.

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 27. 11:28

Új üzemet építene, ezzel ötven százalékkal növelné napi tejfeldolgozó kapacitását a Szarvasi Mozzarella Kft. A beruházás jövőre elkezdődhet, amennyiben pozitív elbírálást kap egy európai uniós pályázatuk – nyilatkozta a cég tulajdonos-ügyvezetője az MTI-nek.

Rohony Miklós elmondta, a tervezett beruházás értéke 1 milliárd 840 millió forint, amelynek a támogatási intenzitása 37 százalékos. Az összeg 25 százalékát saját erőből fedeznék, a maradékot támogatott hitelből teremtenék elő.
A beruházás során egy 2500 négyzetméteres új üzemet építenének, amelynek gyártóüzemi része mintegy ezer négyzetméter lenne, így a jelenlegi 900 négyzetméteres üzem megduplázódna. A jelenlegi napi 100 ezer liter tej feldolgozása 150 ezerre nőne.
A projekt részeként új eszközöket, gépeket is beszereznének. A cégvezetés szeretné, ha 2019-ben már az új gyárrészben is elkezdődhetne a gyártás.
A Szarvasi Mozzarella Kft. jelenleg 134 munkavállalót foglalkoztat, ezt a létszámot a beruházás keretében megvalósuló automatizálás mellett is szeretnék megőrizni.
Rohony Miklós azt mondta, ez a cég történetének legnagyobb fejlesztése lenne, reményeik szerint még idén elbírálják a GINOP-os (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) pályázatot.
A Szarvasi Mozzarella Kft.-t 50-50 százalékos tulajdonban egy magyar-olasz vegyesvállalat alapította 1991 júliusában. 1996 óta van a cég Rohony Miklós tulajdonában.
Árbevétele tavaly – a 2015-ös 4,9 milliárd forint után – 5 milliárdra nőtt, adózott eredménye 439 millióról 331-re csökkent. A tulajdonos várakozása szerint az idén is lesz némi visszaesés, amit a tejfelvásárlási árak emelkedésével magyaráz.
A vállalat éves szinten 4 ezer 600 tonna mozzarellát gyárt, több mint tízféle termékcsaládot állítanak elő, legkeresettebb termékük a mini mozzarella. Külföldre jelenleg kis volumenben exportálnak, a fő célország Románia, az árbevétel alig öt százaléka származik az exportértékesítésből. A beruházás révén ezen is emelni szeretnének, valamint a belföldi piacon is 20-25 százalékos növekedést remélnek – mondta Rohony Miklós.
A vállalat tejfelvásárlás céljából nagyüzemi tehenészetekkel áll több éves, évtizedes kapcsolatban; ezek között számos Békés megyei tehenészet is megtalálható. A vállalatnak saját járműflottája, Budaörsön logisztikai központja is van. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink