Jelentős támogatásokat kaptak a cukorrépa-termelők 2014-ben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 01. 13. 11:17

Jelentős támogatásokat kaptak a cukorrépa-termelők a múlt évben, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 13,7 milliárd forint összegű támogatást fizetett ki számukra 2014-ben – közölte az MVH kedden az MTI-vel.

cukorrepa

A tájékoztatás szerint a területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatás jogcím alapján az eddigi legmagasabb, 11,7 milliárd forinthoz jutottak a termelők tavaly. A támogatást a 982 kedvezményezett termelő szabadon használhatta fel, a szaktárca ezzel is segíteni kívánta a gazdálkodók versenyképességét.

A nemzeti támogatások között meghirdetett, a cukorrépa-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásával a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szándéka az volt, hogy erősítse a piaci szereplők közötti szerződéskötési kedvet, valamint megfelelő mennyiségű árualapot biztosítson a magyar cukorgyártó-kapacitáshoz. Így a felek közötti szerződésben rögzített cukorrépa-mennyiség után 354 kedvezményezett részére 438,9 millió forint támogatást fizetett ki az MVH – tartalmazza a tájékoztató.

A tájékoztatás szerint 217 kedvezményezett részére, külön kifizetési kérelmek benyújtása – tehát újabb adminisztratív terhek – nélkül további mintegy 1,545 milliárd forintot fizetett ki az MVH december 31-ig. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink