Jelentős előrelépés várható a magyarországi ökológiai gazdálkodásban

Szerző: STA Dátum: 2023. 02. 14. 09:30

Az előző évhez képest mintegy 41 000 hektáros, csaknem 14%-os növekedés várható az ökogazdálkodásoknál, a 2021-es évhez képest pedig ezerrel növekedett a regisztrált ökogazdasági szereplők száma – hangsúlyozta dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a BIOFACH szakkiállításon, Nürnbergben.

(Fotó: Pixabay)

A helyettes államtitkár a magyarországi biotermesztési ágazat szakpolitikai aktualitásairól tartott előadásában rámutatott arra, hogy a hazai ökológiai gazdálkodást célzó nemzeti cselekvési terv kiemelt figyelmet fordít a támogatási eszközök rendszerszintű összehangolására, a belföldi kereslet- és kínálatnövekedésre. Fontosnak tartja továbbá   az  oktatás képzési feltételeinek biztosítását, a szaktanácsadói-szakértői hálózatot, illetve a legkorszerűbb ellenőrzési és tanúsítási rendszer bővítését, és az innováció előmozdítását- tette hozzá.

Ökrös Oszkár kiemelte, a magyar agrár- és élelmiszerágazat szereplői már ma is fontos beszállítói és exportőrei a biotermékek piacának

Ezt a pozíciót kívánja segíteni az Agrárminisztérium az Agrármarketing Centrummal közösen. A közösségi magyar standon 10 exportorientált magyar vállalkozás mutatja be termékeit a nemzetközi publikumnak. A helyettes államtitkár kétoldalú megbeszélést folytatott továbbá a Nürnbergi Vásárközpont projektigazgatójával, Kristina Zeltnerrel, a magyar cégek, innovációk láthatóságának növeléséről és pozicionálásáról. Ökrös Oszkár egy olyan földrajzi területi díj létrehozását javasolta az igazgatónak, amely nem szűkít termékkategóriára, és elnyerésére a kisebb országoknak is lehetősége nyílna.

AM

Kapcsolódó cikkeink